Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і Росія – стосунки на шкоду Європі. На Заході звернули увагу на заяву колишнього керівника Служби безпеки України. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса рясніє публікаціями про складні стосунки між Брюсселем і Москвою напередодні самміту Росія-ЄС у Самарі. Особливо перепадає Німеччині за «любов Берліна до Москви». Ще не розчинилося в ефірі відлуння інавгурації нового президента Франції, а в газетах вже обговорюють його перші кроки у ролі глава держави. У газетах знову згадують і про отруєння Віктора Ющенка.


Впливова лондонська «Файненшел Таймс» публікує у середу великий матеріал про стосунки Росії і Німеччини. У цій статті наводиться приклад, як німецький посол в ЄС відкрито виступив на захист Росії під час полеміки у Брюсселі з послом Литви. Ця ж газета підкреслює, що особливі стосунки Німеччини і Росії допомагають процесу розколу Європи. А французька «Фіґаро» наводить слова польського дипломата про те, що ЄС «сьогодні є заручником обіцянок, які впродовж кількох років давали Росії на двосторонній основі такі великі держави, як Франція, Німеччина та Італія». І вже лондонська «Таймз» пише, що Німеччина намагається врятувати від глухого кута переговори ЄС із Росією щодо нової угоди про партнерство, яка мала бути головною темою самміту в російській Самарі наприкінці цього тижня.

Чого очікувати від нового президента Франції?

Як своєрідний супровід до сьогоднішньої інавгурації в Парижі Ніколя Саркозі на президентську посаду, європейські газети пишуть про його перші практичні кроки у цій ролі. Так, лондонська «Індепендент» вважає, що Саркозі своєю державницькою енергійністю закладає основи успіху вже сьогодні. Газета інформує, що новий лідер Франції планує призначити на посаду прем’єр-міністра технократа Франсуа Філона, а міністром закордонних справ – впливового соціаліста Бернара Кушнера. «Індепендент» вважає, що такими призначеннями представників опозиції «Саркозі досягає обмеження дій самої опозиції». Ця ж лондонська газета пише, що новий президент Франції відразу ж визначив одним із найважливіших – соціальний пріоритет своєї діяльності. Саркозі пообіцяв, як інформує «Індепендент», провести реформи на ринку праці і в системі соціального забезпечення.

Отруєння Віктора Ющенка

А впливова «Інтернешнел Гералд Трібюне» публікує відгук на інтерв’ю колишнього заступника керівника СБУ Володимира Сацюка, у якому той стверджує, що немає підстав говорити про те, що кров, яку контролювали на предмет вмісту діоксину, належить саме Вікторові Ющенку. Сацюк стверджує, що має інформацію про брехливість версії отруєння Віктора Ющенка діоксином. Колишній керівник СБУ стверджує, що у нього на дачі під час пам’ятної вечері з Віктором Ющенком всі гості пили і їли все на виду у всіх. «Інтернешнел Гералд Трібюн» інфоромує також, що Секретаріат Президента України відмовився коментувати заяву Володимира Сацюка.
XS
SM
MD
LG