Доступність посилання

ТОП новини

У Бахчисараї перепоховано останки кримськотатарського дiяча Едiге Киримала, який тривалий час очолював кримськотатарську дiаспору в Нiмеччинi


Він помер в 1980 роцi i був похований у Мюнхенi.

Перезахоронення здійснили на території пам’ятника «Зинджирли-Медресе».

У церемонії взяли участь голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемiльов, а також муфтій мусульман Криму Емiралi Аблаєв.

Як повідомив журналістам Мустафа Джемiльов, Едiге Киримал народився в 1911 роцi в Бахчисараї, тут здобув освiту. Проте в 1937 роцi, коли почалися сталінські репресії, зокрема проти кримськотатарської інтелігенції, вiн був вимушений іммігрувати спочатку до Азербайджану, звідти до Iрану, потiм до Туреччини, пiсля чого виїхав до Німеччини.

Голова меджлiсу кримськотатарського народу зазначив, що у Криму останнім часом було дуже багато спекуляцій щодо того, що Едiге Киримал, нібито, співпрацював з нацистами в роки Другої свiтової вiйни. За словами Мустафа Джемiльова, Е.Киримал в роки вiйни справді був у Криму, але докладав великих зусиль для порятунку кримських татар, зокрема військовополонених.

Едiге Киримал був членом мусульманського комітету у Криму пiд час німецької окупації, який вирішував виключно питання збереження національної культури.

«Так, вiн був членом мусульманського комiтету тут у Криму, який займався виключно питаннями збереження національної культури, зокрема в тiй страшній обстановці рятував свiй народ», – наголосив голова меджлiсу.

Пiсля закінчення Другої свiтової вiйни Киримал жив у Німеччині i з 1954 року працював у Мюнхені в інституті з дослідження СРСР та його культури до самого його закриття в 1972 роцi.

Едiге Киримал опублікував десятки наукових праць, але основною роботою, як наголосив Джемiльов, є його докторська дисертація «Нацiональна боротьба кримських татар», яка була опублікована німецькою мовою в 1952 році, а потім переведена i видана турецькою мовою.

У Нiмеччинi Едiге Киримал довгий час очолював кримськотатарську дiаспору, працював на Радiо Свобода.

«Вiн хотiв довести до захiдної громадськостi про тi злочини, якi здійснювалися в СРСР стосовно його народу», – наголосив Мустафа Джемiльов.

Едiге Киримал помер в 1980 роцi i був похований у Мюнхенi.
XS
SM
MD
LG