Доступність посилання

ТОП новини

Перша річниця незалежності Чорногорії


Анамарія Рамач Белград, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні минає перша річниця незалежності Чорногорії, за яку 55 відсотків громадян цієї країни визначилися на референдумі 21 травня минулого року. Чорногорія після 85 років перебування у складі Югославії знову стала незалежною державою. Чого домоглася Чорногорія за перший рік своєї незалежності?

Чорногорія -- прихильники незалежності святкують результати референдуму на якому 55 відсотків громадян висловились за незалежність країни.
21 травня 2006 р.
(AFP)
(RadioSvoboda.Ua)
За рік незалежності Чорногорія завершила переговори про стабілізацію та приєднання до Євросоюзу, стала членом Ради Європи та підписала Угоду зі США про невидачу їхніх громадян міжнародному суду в Гаазі.

День незалежності Чорногорії відзначали у кількох містах. Окрім домашніх політичних та громадських діячів, на урочистостях були присутні і члени дипломатичного корпусу та представники ЄС та Ради Європи.

Демократія і правова держава

Президент Філіп Вуянович сказав, що держава сама по собі не є метою та що немає стабільної держави без розвинених інституцій: «Лише така демократично і соціально впорядкована Чорногорія може бути тривало стабільною. А лише тривало стабільна Чорногорія може відповісти на остаточну стратегічну чорногорську мету – на далекосяжний європейський та євроатлантичний інтеграційний процес. Згідно з цим, визначення Чорногорії дуже чітке – якомога швидше досягти повноправного членства у НАТО, якомога скоріше рухатися до членства у Євросоюзі».

«Демократичне суспільство та його інституції не існують без правової держави. A правова держава передбачає раціональну, але сильну державну структуру», – сказав Вуянович. Глава держави у своїй промові додав, що для Чорногорії окремо важливі стосунки з історичними друзями та партнерами країни – Сербією та Росією.

Думки громадян Чорногорії поділилися

«Я думаю, що в Чорногорії зараз краще. Думаю, що буде краще, сподіваюся, що буде краще, насамперед для молоді».

«Не бачу ніякого поступу. У всякому разі, я задоволена, що ми незалежні. У майбутньому, гадаю, буде краще. Стандарт людей низький, як і в минулі роки».


Хоча масового трiумфу немає, на пiдставi опитувань оглядачi роблять висновок, що бiльшiсть чорногорцiв упевнена, що вони торiк зробили iсторичний крок.
XS
SM
MD
LG