Доступність посилання

ТОП новини

Конституційна колотнеча триває


Тетяна Ярмощук Київ, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація навколо Конституційного Суду стає дедалі заплутанішою. Голосіївський суд Києва зареєстрував позов Президента про заборону КСУ здійснювати судочинство, про це заявляє народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. Суддя Дмитро Лилак подав у відставку. Валерія Пшеничного не пускали до Конституційного Суду. А в СБУ кажуть, що в одного з суддів КСУ виявили понад 30 об’єктів нерухомості. Що діється у Конституційному Суді і чи здатен він ухвалювати легітимні рішення?


Сьогодні Конституційний Суд припинив провадження першого Указу Президента про розпуск парламенту. Натомість почав розгляд другого Президентського указу.

Тим часом, Дмитро Лилак, який призначений суддею КСУ за квотою Президента, подав у відставку. У Секретаріаті глави держави рішення судді пояснюють політичними мотивами. Суддя Лилак написав заяву про звільнення на ім’я Президента, а не на ім’я Валерія Пшеничного, який зараз виконує обов’язки голови КСУ. Тому, коментує цей крок керівник президентського Секретаріату Віктор Балога, що Дмитро Лилак не вірить у справедливість Конституційного суду. Звільненому-поновленому судді Валерію Пшеничному сьогодні ледве вдалося втрапити до Конституційного Суду. Охорона не хотіла його впускати. Пан Пшеничний стверджує, що такий наказ надійшов із Секретаріату Президента.

А представники опозиційних партій пікетували сьогодні Кам’янобрідський суд Луганська, який своїм рішенням поновив на посаді трьох суддів КСУ – Сюзанну Станік, Валерія Пшеничного та Володимира Іващенка.

Конституційний Суд приречений, і логічно було б усім суддям написати заяви про відставку. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив Степан Гавриш, якого Президент призначив суддею КСУ:

“Конституційний Суд зробив свій вибір, він прикінцево перейшов у політичну сферу і вийшов за межі реальної Конституції і регламенту КСУ. Сьогодні КС втратив можливість арбітрувати процес конституційного конфлікту між Президентом та парламентсько-урядовою більшістю. У цих умовах КСУ продемонстрував повну некомпетентність, заангажованість та невміння оцінювати юридичну ситуацію, конкретний зміст Конституції”.

Теоретично Конституційний Суд сьогодні може ухвалювати рішення, каже кореспондентці Радіо Свобода адвокат Олексій Рєзников, і додає: "Теоретично може, але практично тут виникає купа питань. Тому що колишній уже голова Домбровський, скоріше всього, вважаємо, що він не голова. З іншого боку, обов’язки виконує Пшеничний, який звільнений, тобто є питання. Питання: хто головує? Те, що відбувається у цій поважній інституції, на жаль, не відповідає конституційній юстиції".

Доктора права Віктор Мусіяка у намаганні паралізувати роботу КСУ звинувачує Президента: "Я це сприймаю як небезпечну для держави річ. Тому що йде компрометація органів влади, а не, скажімо, посадових осіб. Тим більше, коли це відбувається в той момент, коли там мали розглянути і дати висновок щодо дій людини, яка більше всього намагається торпедувати роботу Конституційного Суду через застосування методів, які самі по собі викликають питання з точки зору їхньої законності".

Раніше Віктор Ющенко звільнив суддів КСУ Валерія Пшеничного, Сюзанну Станік та Володимира Іващенка, яких призначав колишній Президент Леонід Кучма. Новими суддями КСУ Ющенко призначив Степана Гавриша та Василя Констицього. Тим часом, народний депутат від Партії регіонів оскаржив звільнення суддів у районному суді Донецька. Однак наступного дня Донецький апеляційний суд скасував це рішення. Після чого Кам’янобрідський суд Луганська знову поновив на посаді Пшеничного, Станік та Іващенка.

Матеріали до теми:

• У Секретаріаті Президента відбулася 5-годинна зустріч глави держави та прем’єра • Україна-ПАРЄ: довкола української кризи • Оксана Забужко: «У нас зазвичай політикою називається стриптиз політичних еліт і розклади між ними, ця сама картярська гра, в яку вони бавляться. Значить Петя проти Васі, Вася проти Юлі, Юля проти Віті і так далі...» • Свобода слова у Росії і вплив російських ЗМІ на Україну • Конституційний Суд припинив розгляд Указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня • Третій тиждень перемовного марафону
XS
SM
MD
LG