Доступність посилання

ТОП новини

Британська прокуратура звинувачує російського громадянина Андрєя Лугового у вбивстві Алєксандра Литвиненка


Олекса Семенченко Лондон, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок Королівська прокуратура Великобританії поклала край кільком місяцям очікування результатів розслідування вбивства критика Кремля, колишнього офіцера ФСБ Алєксандра Литвиненка. Справа містить достатньо доказів, щоб звинуватити в отруєнні Литвиненка радіоактивним полонієм-210 Андрєя Луґового. Про це заявив Генеральний прокурор Англії та Вельсу. Оголошення про те, що у злочині звинувачують російського громадянина і колишнього агента спецслужб може ще більше погіршити британсько-російські відносини, котрі уже достатньо затьмарила ця політично чутлива справа.

Великобританія -- прес-конференція Генерального прокурора Англії та Уельсу Кена Макдоналда.
Лондон, 22 травня 2007 р.
(AFP)
Британський Генеральний прокурор Кен Макдоналд каже, що слідство зібрало достатньо доказів, щоб висунути обвинувачення у минулорічному вбивстві Алєксандра Литвиненка російському громадянину Андрєю Луґовому. На думку прокурора “судовий процес у цій справі, цілком очевидно, був би у громадських інтересах”.

43 річний Литвиненко помер у лондонській лікарні 23 листопада. 1 листопада, у день, коли він почувся погано, він пив чай з Луґовим та іншим колишнім агентом спецслужб Дмітрієм Ковтуном у лондонському готелі Millennium. Досліди показали, що чайник, з якого наливав чай Литвиненко, мав сліди полонію-210. Цією речовиною заразилися також кілька працівників готелю.

Сліди полонію тягнуться по Європі

Поліція зв’язала слід полонію, знайдений також в інших місцях у Лондоні, Москві та Німеччині, а також у кількох літаках з Луґовим та Ковтуном. Обидва росіяни заперечують свою причетність до вбивства і вважають, що британські медіа створили з них образ ворога.

Колишній офіцер ФСБ Андрєй Луґовой у студії радіостанції "Ехо Москви".
22 листопада 2006 р.
(TASS)
Прокурор Макдоналд заявив, що його відомство домагатиметься видачі Луґового. Він уже доручив правникам вжити негайних заходів для якнайскорішої екстрадиції Андрєя Луґового з Росії до Великобританії, щоб йому висунути обвинувачення в убивстві “ і він міг би постати перед лондонським судом для процесу у справі про цей надзвичайно тяжкий злочин” ,— сказав прокурор Макдоналд.

Міністр закордонних справ Марґарет Бекетт сказала, що Великобританія очікує від Москви “цілковитої співпраці” у справі видачі Луґового для процесу в Лондоні.

Та домогтися цього буде непросто. Річ у тім, що багато хто в Британії підозрює, що наказ про вбивство Литвиненка було віддано з Кремля. Перед смертю сам Литвиненко звинуватив президента Путіна у його вбивстві. Москва називає ці звинувачення абсурдними, а російська Генеральна прокуратура заявила, що не видає російських громадян.

Політичне вбивство?

Андрєй Некрасов, кінорежисер і товариш Литвиненка, каже Радіо Свобода, що зараз видача підозрюваних росіян Британії далеко не головне. "Це не просте вбивство. Це політичне вбивство, про яке треба говорити відкрито і правда про це піде на користь і британському, і російському суспільству, незалежно від шансів екстрадиції".

Нові події напевно ще більше затьмарять британсько-російські стосунки. Росію, зокрема, обурює відмова Британії видати критика Кремля опального олігарха Бориса Березовського, який у квітні закликав до насильницького повалення режиму Путіна.

У неділю британські дипломати та Королівська прокуратура заперечили повідомлення однієї з газет, що начебто слідчі у справі вбивства Литвиненка зазнавали тиску з боку міністра закордонних справ Марґарет Бекетт. Вона нібито пропонувала прокуратурі тихо припинити справу, щоб далі не дратувати російське керівництво, адже, мовляв, для Британії Росія є важливим торговельним та фінансовим партнером.

Матеріали до теми:

• Британські слідчі передали справу про вбивство Олександра Литвиненка до прокуратури • Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого • Романо Проді – людина КДБ? • Олег Гордієвський: «Убивцею офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка був агент-нелегал із трьома фальшивими паспортами ЄС» • Батько Олександра Литвиненка презентував у Києві книжки свого сина • У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна
XS
SM
MD
LG