Доступність посилання

ТОП новини

Польська прокуратура почала слідство проти колишнього Президента Польщі Александра Кваснєвського


Єва Поштар Варшава, 23 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Чи приватизація польського металургійного заводу Гута Ченстохова кине тінь на подальшу політичну кар’єру колишнього польського Президента Александра Кваснєвського?

Минулого тижня польська преса повідомила, що фонд “YES”, головою якого є український олігарх, зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук, передав гроші фондові колишнього польського президента Александра Кваснєвського. Справа набрала в Польщі великого політичного резонансу.

У понеділок польська Генпрокуратура розпочала слідство в справі так званих «українських грошей» для фонду Александра Кваснєвського. Ініціатором цього розслідування виступив польський міністр юстиції Збіґнєв Зьобро.

У середу до Апеляційної прокуратури в місті Катовіце надійшла заява від депутата польського парламенту Зиґмунда Вжодака у справі фонду Александра Кваснєвського. В заяві мовиться, що продаж металургійного комбінату Гута Ченстохова за півціни пов’язана з грішми, які передавав фонд “YES” Віктора Пінчука на фонд «Амікус Європа» Александра Кваснєвського.

Депутат Вжодак відомий у Польщі своїми різноманітними скандальними заявами. Донедавна він був членом крайньої правої фракції «Ліга польських родин». Нині він позафракційний.

Апеляційна прокуратура Катовіц уже тривалий час розслідує приватизацію польської металургійної галузі, вивчає, чи відбулася вона легально, прозоро і справедливо. Тепер до цієї справи долучається і приватизація Гути Ченстохової.

Віктор Пінчук не інвестував у Польщу ані копійки

Польські коментатори вказують, що Віктор Пінчук не має жодного стосунку до Індустріального союзу Донбасу, який і приватизував польський комбінат. Однак цей факт не впливатиме на дію Апеляційної прокуратури. Речник прокурора Апеляційної прокуратури міста Катовіце Лешек Ґолавський каже, що справа фонду буде приєднана до справи приватизації польських металургійних заводів.

Сам Александр Кваснєвський заявляє, що дії прокуратури пов’язані з тим, що він повертається до активної політики та створив фонд, який займається інформуванням про європейські прагнення України. А у фонді Кваснєвського кажуть, що не розуміють, що має спільного Гута Ченстохова з фондами Александра Кваснєвського та Віктора Пінчука.

Член Ради фонду «Амікус Європа» Вальдемар Дубаньовський вважає, що заяву до прокуратури було складено з політичних міркувань. Доказом того, каже він, є те, що особа, яка склала заяву, плутає факти, які стосуються до справи. Нема тут жодної можливості корупції, запевняє представник фонду і нагадує, що Віктор Пінчук не інвестував у Польщу ані копійки, а Гуту Ченстохову купив Індустріальний союз Донбасу, який із Пінчуком ворогує.

Голова наглядової ради польського відділку Індустріального союзу Донбасу, ІСД Польська, Олександр Пилипенко спростовує заяви про те, нібито Кваснєвський отримував гроші за сприяння ІСД в купівлі Гути Ченстохової. «Є такий депутат парламенту, дуже одіозний, який вважає, що він має інформацію, що пан Пінчук платив у фонд пані Кваснєвської якісь гроші, і він вважає, що ці гроші — це плата за Гуту Ченстохову; ну це така дурнота, що я не думаю, що треба давати коментарі», — каже Пилипенко.

Співпраця між фондами — річ нормальна

Вальдемар Дубаньовський запевняє, що фонд «Амікус Європа» має стовідсотково прозорий бюджет. Податкова інспекція кожного року отримує фінансові звіти.

Фонди ж часто співпрацюють, каже він. Фонд Віктора Пінчука має подібний договір про співпрацю і з фондом колишнього Президента США Білла Клінтона. Ця співпраця передбачає передачу двох мільйонів доларів. «Це нічого особливого. Подібне відбувається в усьому цивілізованому світі», — стверджує Вальдемар Дубаньовський.

Гуту Ченстохову, найбільшого польського виробника сталі для кораблів, придбав Індустріальний союз Донбасу в липні 2005 року за 312 мільйонів євро. Згідно з контрактом на продаж, ІСД зобов’язався вкласти додаткових 110 мільйонів євро в модернізацію заводу і ще стільки ж у соціальний пакет виплат робітникам, що звільнилися.

Інші польські металургійні заводи закупив концерн Міттал.
XS
SM
MD
LG