Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає, що Конституційний Суд втрачає свою конституційну легітимність, і доручає Генпрокуратурі дати негайну правову оцінку ситуації, яка склалася в ньому


Віктор Ющенко звернув увагу, що «безпрецедентна невизначеність» Суду підірвала його авторитет і поставила під сумнів компетентність деяких його членів; до того ж окремі судді були запідозрені в масштабній корупції. Відсутність рішень, бездіяльність Суду стала однією з причин нинішньої політичної кризи в державі, заявив Ющенко в телезверненні до українського народу ввечері в середу. Настав час припинити цей «безлад», заявив Президент.


Віктор Ющенко звернув увагу, що «безпрецедентна невизначеність» Суду підірвала його авторитет і поставила під сумнів компетентність деяких його членів; до того ж окремі судді були запідозрені в масштабній корупції.

Відсутність рішень, бездіяльність Суду стала однією з причин нинішньої політичної кризи в державі, заявив Ющенко в телезверненні до українського народу ввечері в середу.

Президент нагадав, що в відповідь на порушення присяги він вирішив звільнити трьох суддів і призначити відповідну заміну. По тому, сказав він, «усупереч законові, в кількох місцевих, далеких від Києва судах, було вчинено протиправну спробу призупинити рішення Президента. Завдяки такій ревізії звільнені судді самочинно відновили себе на посаді. З’явився нелегітимний керівник Конституційного Суду. У результаті єдиний орган конституційної юрисдикції прийняв антиконституційне рішення щодо призначення суддів на адміністративні посади».

Цей крок, наголошує Віктор Ющенко, «поставив крапку у будь-яких надіях на незаангажованість тих, хто має бути бездоганним арбітром».

Настав час припинити цей «безлад», заявив Президент.

На його переконання, Конституційний Суд відтак втрачає свою конституційну легітимність і не може в умовах, що склалися, виконувати функцію збереження верховенства Основного Закону.

Тому голова держави доручив Генеральній прокуратурі дати негайну правову оцінку ситуації, яка склалася в Конституційному Суді з порушенням Конституції і національного законодавства.

Він також звернувся до Верховного Суду з проханням ужити невідкладних заходів, щоб припинити практику «використання судових рішень у політичних цілях».

А всім політичним силам Президент висунув «категоричну вимогу» припинити «тиск» на Конституційний Суд.
XS
SM
MD
LG