Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові перестановки силовиків


Тетяна Ярмощук Київ, 24 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що означають численні кадрові перестановки, здійснювані Президентом? Призначений начальником Держохорони Петро Опанасенко, наступного дня змінений на Валерія Гелетея. Заступником Секретаря РНБО призначено Олександра Турчинова. І, нарешті, звільнено сьогодні Генпрокурора Піскуна. Про що мають сигналізувати суспільству звільнені і призначені особи, для чого тасує їх Віктор Ющенко?

Святослав Піскун спілкується з пресою після указу Президента про його звільнення з посади Генерального прокурора.
Київ, 24 травня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Після поновлення на посаді Генерального прокурора Святослав Піскун попрацював місяць. Сьогодні Президент звільняє його. Озвучена причина: Генпрокурор не склав депутатські повноваження у 20-денний термін.

Як і у попередні рази, Святослав Піскун вважає своє звільнення незаконним і знову планує звернутися до суду: “Я написав у встановлений термін заяву про те, щоб мене зняли, щоб вивели мене з народних депутатів, і передав її у Верховну Раду. Тому питання про те, чому Верховна Рада не розглянула, – не до мене. Ви розумієте, що цей указ абсолютно незаконний. Абсолютно, мало того, він іще й нісенітний. Тому що я 14 числа, це ж всі знають, що я написав заяву, і весь колектив знає”.

Звільнення Святослава Піскуна відбувалося за участі секретаря РНБО та керівництва СБУ. А для захисту відставленого Генпрокурора стягнулися: міністр внутрішніх справ, міліцейський «Беркут» та народні депутати від коаліції. А саме «відставлення» супроводжувалося трощенням дверей, блокуванням присутніх у приміщенні прокуратури та зіткненням між «беркутівцями» і співробітниками Держохорони.

Валерій Гелетей
(ukrinform)
Останнє відомство, до речі, від сьогодні має нового начальника. Ним став Валерій Гелетей, який очолював головну службу з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента. Після його заяви про загрозу життю Юлії Тимошенко та Юрія Луценка пан Гелетей став майже публічною фігурою.

А напередодні Віктор Ющенко видав ще один Указ – про призначення найближчого соратника Юлії Тимошенко Олександра Турчинова заступником Секретаря Ради нацбезпеки.

Президент лякає коаліцію?

На думку представника СПУ Василя Волги, такими кроками Президент хоче залякати коаліцію: “Спроба державного перевороту переходить до активної стадії. Зараз починається момент, коли треба бути надзвичайно пильними. Я не вірю у силовий варіант. Але можу сказати, що ґрунт для державного перевороту підготовлений. Призначення Гелетея головою служби Держохорони ми уже відчули, коли працівники служби Держохорони не пускали суддів КС до роботи. Це все є певні кроки до того, щоб спочатку нас налякати, щоб ми стали поступливішими у переговорах про дострокові вибори”.

Очищення від корупції?

Президент намагається очистити силові структури від корупції. Так коментує останні кадрові призначення представник “Нашої України” Михайло Поживанов: “Рівень корупції уже увійшов у всі частини державного керівництва. І у цій ситуації Президенту нічого не залишається, як робити такі кроки. Якщо брати Олександра Турчинова, то ця людина заслуговує лише позитивних відгуків. Ну, а до призначення Піскуна ми всі ставилися так, що це іде на виконання судового рішення. Але, можливо, це був правильний крок Президента, бо іншим шляхом корумпованого Медведька він зняти не міг. Це був єдиний шлях”.

Посилення силових структур?

Президент вирішив посилити силові структури і показати, що він здатен їх контролювати, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко: “Це не для того, щоб автоматично провести переворот, а, насамперед, для того, щоб показати, що у нього є такий механізм впливу. Це такий собі механізм стримування, який свого часу демонстрували взаємно США і СРСР, маючи ядерну зброю. Необов’язково було її застосовувати, головне було ними володіти для того, щоб стримувати протилежну сторону і використовувати як аргумент у переговорах з іншою стороною”.

Тим часом Президент провів у четвер термінову нараду з керівниками силових структур та правоохоронних органів.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко вважає, що коаліція штучно затягує перебіг переговорів • Прем’єр Віктор Янукович заявляє, що його уряд не допустить громадянської війни • Президент звільнив Генпрокурора Святослава Піскуна • СБУ порушила кримінальну справу за фактом підготовки до замахів на Юлію Тимошенко та Юрія Луценка • Президент Віктор Ющенко провів термінову нараду з керівниками силових та правоохоронних органів • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Судова епопея триває • Корупція на посткомуністичному просторі: як убити дракона? (Прямий ефір) • Не СУДилося...Чому безпорадна українська Феміда?
XS
SM
MD
LG