Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння як метод політичної боротьби на пострадянських теренах


Ірина Халупа Прага, 25 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чергове отруєння. Цього разу — прем’єр-міністр Киргизстану Алмаз Атамбаєв. Інші відомі постаті, яких отруїли, – Президент України Віктор Ющенко та колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко. Опозиційні політики Казахстану і Таджикистану також стверджують, що їхніх представників отруїли. Отруєння українського президента не розкрите. Отруєння згаданого Литвиненка принесло конкретне звинувачення. Хто займається такими справами? Чому, коли йдеться про отруєння, то обов’язково також йдеться про колишній Радянський Союз?

Олександр Литвиненко
Колишній агент радянської військової розвідки ҐРУ Борис Володарський добре знає кремлівські таємниці того, що ветерани КДБ називають Лабораторією номер 12. Саме тут, на Варсонофєєвському провулку Москви, неподалік будівлі КДБ, від 1921 року ця смертельна установа розпочала свою діяльність. Два роки тому в редакційній статті газети «Волл Стріт Джорнал» Володарський констатував, що отруєння Віктора Ющенка, яке викликало низку суперечливих симптомів, має всі ознаки такої отрути, в якій спеціалізується Лабораторія №12.

21 отруєння за 85 років

Кремль використовує отруту як геополітичну зброю проти своїх супротивників від 1917 року, стверджує Володарський. Він нараховує щонайменше 21 випадок отруєння за останніх 85 років. Росія і Кремль використовують отруту і будуть це продовжувати. Це їхня важлива зброя у боротьбі з ворогами, з опозицією, переконаний колишній військовий розвідник.

Сапармурат Ніязов
Прем’єр Киргизстану Алмаз Атамбаєв не має конкретних доказів того, що його отруїли. Але він переконаний що 11 травня його таки отруїли. Він випив у себе в офісі води і після цього був непритомним дві доби. Після двох тижнів очищення крові Атамбаєв знову може ходити і розмовляти.

Чи помер президент Туркменистану своєю смертю?

Деякі ЗМІ спекулюють, що президент Туркменистану Сапармурат Ніязов помер не власною смертю минулого грудня. Цю тему жваво обговорюють в Туркменистані. Смерть президента пов’язують із газовими домовленостями між Росією і Туркменистаном. Ніязов хотів переглянути ці домовленості та ймовірно іти більш незалежним шляхом у туркменській газовій політиці. Після його смерті вже з’явилася нова домовленість про те, що весь туркменський газ будуть продавати виключно через Росію.

Володарський, як спеціаліст у цих питаннях, все ж таки каже, що не слід зразу говорити про те, що Кремль отруїв чи то Ніязова, чи Атамбаєва без конкретних доказів.
XS
SM
MD
LG