Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США підтримав додаткове фінансування воєнних операцій в Іраку та Афганістані


Василь Зілгалов Прага, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Джорж Буш здобув важливу перемогу в Конгресі. Американські законодавці у четвер схвалили законопроект про додаткові асигнування на воєнні операції в Іраку та Афганістані у розмірі близько 100 мільярдів доларів. У документі також не вказано терміну виведення американських військ з Іраку, чого домагалися Конгресмени раніше. Водночас останні опитування громадської думки свідчать про те, що понад 60 відсотків американців виступають за негайне виведення американських військ з Іраку.

Демократи у Конгресі США розчаровані невдачею, бо знають яка хвиля обурення у вигляді електронних листів і телефонних дзвінків полине у Капітолій як реакція виборців на цей закон. Лідер Демократичної більшості у Палаті представників Стені Хойєр так і наголосив: «Це не той закон, якого ми бажали». І додав, що ухвалений законопроект був – єдиною можливістю не наразитися на нове вето президента Джорджа Буша.

Три учасники президентської гонки 2008 року від демократів, включно з Гілларі Клінтон і Бараком Обамою, голосували проти цього закону, бо добре знають настрої більшості американців.

Обговорення в емоційній атмосфері

Після вето президента на перший законопроект Конгресу на початку травня, у якому йшлося про виведення американських військ із Іраку в 2008 році, нове обговорення у четвер відбувалося у дуже емоційній атмосфері. Більшість республіканців стали горою за президента і вимагали більше грошей для американських військ.

Лідер меншості в Палаті представників Джон Бьонер ледь не розридався під час промови: «Я прийшов сюди, щоб щось зробити. І я думаю, що пріоритетом для нас має бути безпека народу Америки. Це наше головне завдання, і зараз, коли 3 тисячі американців полягли від рук терористів, чи збираємося ми нарешті щось зробити. Коли ми здатні завдати їм поразки. Пані і панове, дозвольте мені сказати вам, що якщо ми не зробимо цього зараз, то ми дуже довго будемо жалкувати з цього приводу».

Спікер Палати представників Конгресу демократ Ненсі Пелосі ґрунтовніше пояснила опір демократів цьому законопроектові: «Ми втратили тисячі американців. Що стосується іракців, важко встановити точну кількість, але щонайменше 100 тисяч з них також загинули. Втрати, що завдані нашій репутації і нашій боєготовності, важко підрахувати. Але вони величезні. Ми вважаємо, що потрібен новий курс».

Буш вперше сказав про можливу зміну курсу в Іраку

Тепер демократи заявляють про наміри дати відсіч президентові у вересні, коли йтиметься про бюджет і подальше фінансування воєнних операцій в Іраку. А Джордж Буш вперше заговорив про зміну курсу в Іраку. Він заявив, що, якщо уряд Іраку захоче, США виведуть свої війська і додав: «Це літо стане вирішальним іспитом для нашої нової стратегії в Іраку».

Але професор Оксфордського університету Хусейн Аґхі, вважає, що Білий дім не може скоро виводити війська з Іраку не лише через загрозу розколу цієї країни, але й тому, що низка арабських держав, включно з Саудівською Аравією, Єгиптом та Йорданією, бояться швидкого відходу американців.
XS
SM
MD
LG