Доступність посилання

ТОП новини

Саміт президентів країн Центральної Європи розпочався у чеському Брно. Головне гасло – відстоювати демократичні цінності та вирішувати проблеми сьогодення


Оксана Пеленська Прага, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президенти країн Центральної Європи готові відстоювати демократичні цінності й завдання, які ставить перед ними сучасність – таким є головне гасло саміту президентів європейських держав у чеському місті Брно. Неформальні зустрічі голів держав, на думку господаря – чеського президента Вацлава Клауса, мають важливий консультативний і дорадчий характер у вирішенні головних міжнародних проблем.

Учасники саміту.
Брно, 25 травня 2007 р.
(AFP)
Коли 14 років тому тодішній чеський президент, відомий борець за права людини Вацлав Гавел ініціював проведення неформальних зустрічей президентів європейських країн, мало хто вірив у те, що ініціатива переросте в традицію, а традиція дасть вагомі плоди.

Передусім тому, що європейські саміти подолали не тільки кордони Шенгенського простору, тобто так званої старої Європи, але й Європейського Союзу. Зокрема, на зустріч до чеського міста Брно приїхали президенти Хорватії, Молдови, Чорногорії, тобто голови європейських країн – нечленів Євросоюзу, мав бути і президент України.

По-друге, коло проблем, що обговорюється на саміті, виходить за межі європейської безпеки і торкається важливих питань міжнародної співпраці.

Чеський політолог Петр Пешек зазначив: «Головним здобутком є те, що президенти кількох європейських держав зустрічаються і розмовляють між собою, а особисті контакти дуже важливі. Красномовною є й присутність такого великого гурту європейських президентів – Польща, Словаччина, Сербія, Австрія, Угорщина, Румунія, Болгарія, інші країни. Дуже важливо, що ці лідери говоритимуть про американські протиракетні бази, які мають бути розмішені в Польщі й Чехії, що вони торкнуться теми Косова, про статус якого незабаром відбудеться голосування в Раді Безпеки».

Розміщення американських систем ПРО у Чехії та Польщі – не головне

Чеський президент Вацлав Клаус допускає, що розміщення американських протиракетних баз в Чехії та Польщі може стати темою обговорення на саміті, однак не вважає її головною: «Я зовсім не вважаю це якоюсь важливою темою переговорів. Адже це виразно стосується тільки двох країн цього регіону. У цілому головними темами для цього регіону є його стабільність і певні внутрішні проблеми від Балтійського до Чорного моря, від Польщі до Сицилії, від Німеччини до України. Тобто, це велика і доволі складна область Європи».

Неформальна, вже 14-та зустріч 15-ти президентів Європи в місті Брно, в якій мав взяти участь і президент України Віктор Ющенко, триватиме до суботи. Крім пленарного засідання, в програмі саміту двосторонні переговори президентів і низка культурних акцій, підготовлених господарями спеціально для дружин і супроводу президентів. Порядок і охорону на саміті забезпечують 800 поліцейських.
XS
SM
MD
LG