Доступність посилання

ТОП новини

Домовленості на 95%?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламентарі мають визначатися із законодавством, необхідним для проведення дострокових виборів. Наскільки міцні домовленості Президента, Прем’єра та спікера? Чи остаточна дата дострокових виборів, узгоджена напередодні керівниками держави? Чи вдасться Верховній Раді узгодити необхідне законодавство?


Компроміс знайдений. Політична криза врегульована. Принаймні у цьому переконує Президент Віктор Ющенко: “Основою врегулювання політичної кризи є проведення 30 вересня дострокових парламентських виборів. Ми домовилися до трьох пакетів. Перший пакет – політичний. Другий пакет стосується тих рішень, які треба переглянути і переголосувати, які були ухвалені Верховною Радою з 2 квітня по сьогоднішній день. Третій блок наших домовленостей сягає домовленостей щодо законопроектів, які треба ухвалити в рамках вступу до СОТ”.

Усі депутати мають зібратися у стінах парламенту. Ухвалити потрібно щонайменше 10 законопроектів. Насамперед це стосується Законів “Про статус народного депутата” та “Про вибори”.

Все залежить від БЮТ та “Нашої України”?

І коаліція, і опозиція кажуть, що задоволені домовленостями між Ющенком, Януковичем та Морозом. Утім, регіонал Володимир Зубанов не вважає, що це на 100% домовленості: “Це домовленості на 95%. Розвиток подій залежатиме від двох фракцій: БЮТ та “Нашої України”. Якщо вони проведуть з’їзди, складуть повноваження народних депутатів, подадуть заяви до парламенту, і парламент, як це домовлено, 29-30 збереться на засідання, ухвалить всі закони, і останнім законом ухвалить рішення про відкликання мандатів депутатів, які подали заяви. Якщо їх буде більше 150 – вибори відбудуться 30 вересня, якщо менше – будуть нові перемови, але вибори позачергові не відбудуться”.

Опозиціонери ж заявляють, що вирішуватимуть питання мандатів на з’їздах, які відбудуться у вівторок. Бютівець Олег Білорус: “Ми були готові скласти депутатські мандати, але те робилося для того, щоб відкрити шлях для досягнення рішення між Президентом та Прем’єром. Тепер ми повинні проаналізувати та оцінити ситуацію. Буде й ухвалене рішення про складання мандатів депутатами двох фракцій”.

Сьогоднішній день має засвідчити, наскільки серйозними є нічні домовленості керівників держави і чи не стануть вони ще одним елементом виснажливої кризи.
XS
SM
MD
LG