Доступність посилання

ТОП новини

Дитячому хору «Сяйво» Ніжинської музичної школи – 25 років


Ірина Перешило Київ, 28 травня 2007(RadioSvoboda.Ua) – «На сьогоднішній день дитяче хорове мистецтво перемістилося в Ніжин», – так оцінив виконавську майстерність дитячого хору "Сяйво" найвідоміший український хоровий диригент Анатолій Авдієвський. Сьогодні цей колектив відзначає своє 25-річчя.

Упродовж 25-ти років двічі на тиждень по 3-4 години Сергій Голуб проводить репетиції з хором "Сяйво". Найвизначніші метри хорового співу називають цей дитячий колектив Номером Один в Україні. Учні музичної школи бездоганно виконують твори, за які беруться далеко не всі академічні хорові колективи.

«Діти розуміють, що вони співають»

Як зазначила музикознавець Олена Кавунник: «Діти з невеликого міста беруться за виконання складних хорових партитур. Вони не губляться в розмаїтті звучань. Виконують настільки складні гармонічні вертикалі, що я, як музикознавець, констатую: діти розуміють, що вони співають».

Саме складність партитур найбільше приваблює і організовує хористок, вважає керівник дитячого колективу Сергій Голуб: «Чим складніші партитури хор переборює, тим він себе відчуває на такій певній висоті – як рекорд світу бере спортсмен. Отак і ми: виконали хор Свиридова на 9 голосів – рекорд взятий. І діти цим пишаються. А коли їм даєш якусь бірюльку, вони з неохотою за неї беруться».

Що приваблює дітей до хору?

Любов до співу – це найперше, що приводить до хору його учасниць. А ще можливість іншого вибору в житті. Яскравішого і змістовнішого порівняно з тим, що мають їхні однолітки.

– У мене стало більше друзів, я навчилася спілкуватися, навчилася гарно співати. Я ніколи не бачила моря, а з хором я його побачила. Поїздила багатьма містами.

– Коли я прийшла до хору, у мене з''явилася маса позитивних емоцій, я тепер не знаю, коли сумувати.

– Я вже рік, як закінчила музичну школу, але продовжую ходити до хору, бо без нього не можу уявити свого життя. Настільки це цікаво і захоплююче».


Класика, модерна музика та літургійна служба у церкві

Два роки тому в Артеку відбувався міжнародний фестиваль хорових колективів. Голова журі композитор Георгій Струве проводив там майстер-клас. Із понад 20-ти колективів-учасників він обрав для цього Ніжинський хор. Як найпрофесійніший не лише у виконанні класики, але й модерної музики. До речі, більша частина репертуару колективу – це твори сучасних композиторів. Попри те, що вони надзвичайно складні і для виконання, і для сприйняття.

Сергій Голуб: «Леся Дичко, її мало хто співає взагалі із хорів, а особливо з дитячих, бо у неї дуже складний стиль письма. Але завдячуючи тому, що діти легко тримають п''яти-, семиголосні акорди, дисонуючи дуже, а в неї на цьому саме побудовано багато музики. Навіть «Отче наш». Я коли хотів це виконати на літургійній службі у церкві, то наш священик сказав, що не потрібно, бо парафіяни розбіжаться».

"Сяйво" — чи не єдиний в Україні дитячий хор, який знає літургійну службу і супроводжує церковні дійства у ніжинській церкві Всіх Святих. Дитячий спів додає літургії урочистості і піднесеності. А часом і несподіванок.

Сергій Голуб: «Дивлюся — дитина непритомніє і падає у мене на очах під час літургії. Я підхоплюю на руки, виношу, але хор і не подумає зупинитися, співають, поки я не повернусь».
XS
SM
MD
LG