Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати розпочинають візит до України


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) У вівторок розпочинається візит делегації європарламентарів до України. Під час триденного візиту євродепутати проведуть зустрічі з українськими керівниками, представниками головних політичних сил, депутатами Верховної Ради та іншими особами. За результатами візиту євродепутати мають представити доповідь Європарламенту.

Делегація має з’ясувати, як Україна розв’язує політичне протистояння. Зокрема, євродепутати хочуть подивитися, чи можуть дострокові вибори до Верховної Ради пройти належним чином. Ось що сказав в інтерв’ю Радіо Свобода керівник місії євродепутатів до України, голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северін: “Оскільки наша місія має розслідувати факти, то найбільш важливим для нас є зібрати факти і вже потім робити висновки. Звичайно, країна під час кризи не є найкращим місцем для міжнародних візитів. Але у цьому особливому випадку я думаю, що самою нашою присутністю там ми збираємося відправити сигнал усім сторонам: ми дбаємо про те, що відбувається в Україні, ми уважно спостерігаємо за подіями в Україні, і ми б хотіли бачити, що розбіжності подолають завдяки політичним переговорам, поважаючи верховенство права і принципи демократії”.

Окрім Северіна, до складу делегації входять ще вісім європарламентарів з Польщі, Німеччини, Нідерландів, Бельгії і Чехії.

У вівторок вони зустрінуться з працівниками посольств країн Євросоюзу та делегації Єврокомісії, а також з представниками неурядових організацій України. У середу на євродепутатів чекає зустріч з Президентом України Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, Головою Верховної Ради Олександром Морозом, опозиційним лідером Юлією Тимошенко.

Делегація європарламентарів також має зустрітися з лідерами парламентських фракцій Верховної Ради та депутатами, які входять до Комітету парламентської співпраці Україна-ЄС. У четвер євродепутати мають піти на зустріч із секретарем Ради національної безпеки й оборони Іваном Плющем та представниками Конституційного Суду.

Наскільки корисним може бути візит європарламентарів до Києва? Джерела у європейських інституціях кажуть, що при всій симпатії до цієї ініціативи вона навряд чи принесе багато користі.

Матеріали до теми:

• Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса) • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG