Доступність посилання

ТОП новини

Про психічне здоров’я нації та її влади


Галина Терещук Львів, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Держава не цікавиться психічним здоров’ям своїх громадян, стверджують деякі українські психіатри — в Україні не проводиться аналіз психічного стану українців. За спостереженнями психіатрів, нині кожен третій — п’ятий мешканець держави потребує їхньої допомоги. А звертається лише кожен 48-й громадянин. Політична криза в державі лише ще більше загострила психічні розлади в людей.

Лише 20 відсотків людей, які мають важкі психічні розлади, звертаються за психіатричною допомогою
(phl.com.ua)
Страх за завтрашній день, побоювання втратити роботу, нестабільність, нереалізованість, невпевненість у майбутньому дітей стали причинами виникнення депресії у сотень тисяч громадян України. За словами психіатрів, кожен п’ятий мешканець держави уже не може самостійно дати собі раду зі своїми психічними проблемами.

Люди не звертаються до фахівців із кількох причин, пояснила Ірина Пінчук, головний психіатр України. Передусім існують застарілі уявлення про саму психіатрію. Тому цю галузь медицини необхідно реорганізовувати, надавати гроші не за кількістю ліжок у шпиталях, а за кількістю хворих, яких щороку збільшується.

Лише 20 відсотків людей, які мають важкі психічні розлади, звертаються за психіатричною допомогою, тоді як, для прикладу, в Іспанії 70—80 відсотків таких людей ідуть до спеціаліста. В Україні існує стереотип про психіатрію, каже фахівець; у державі, за її словами, непрестижно вивчати і розуміти психічне здоров’я українців, немає поваги до фахівців, політики культури психічного здоров’я.

Отримати допомогу людина з психічними розладами може переважно в стаціонарних умовах, оскільки недержавні психіатричні структури не розвинені. Відтак цей факт і зупиняє багатьох, кому потрібна допомога психіатра.

Уже рік як при Міністерстві охорони здоров’я створена робоча група психіатрів, яка вивчає досвід в українських регіонах. Зараз вона перебуває у Львові.

Результатом поїздок має стати проект державної цільової програми охорони психічного здоров’я згідно з нормами Євросоюзу. Кабмін мав би ухвалити цей документ до кінця року.

Передусім медики прагнуть зруйнувати стереотипи у суспільстві щодо психіатрії, змінити систему фінансування.

Українське суспільство стурбоване психічним станом політиків

Найпопулярнішим запитанням, яке чують сьогодні психіатри на конференціях від учасників та журналістів, є те, як вони оцінюють психічний стан представників української влади і політиків.

Ірина Пінчук зауважила, що, згідно з постановою Кабміну, ці люди не входять до списку тих професій, кого обов’язково мають обстежувати.

Головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні Олександр Фільц вважає, що Україна може створити прецедент у світі: обов’язково обстежувати владу і політиків, оскільки суспільство цього вимагає.

За його словами, відповіді щодо психічного стану політиків та влади лежать в етичній площині. А етична площина в Україні — питання дискусійне.
XS
SM
MD
LG