Доступність посилання

ТОП новини

Президент Таджикистану пропонує закон, що обмежує щедрі витрати на весілля і похорони


Василь Зілгалов Прага, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Таджикистану Емомалі Рахмонов пропонує обмежити законом непомірні витрати громадян цієї азійської республіки на весілля і похорони. За даними президентської канцелярії, таджики витрачають на сімейні церемонії біля півтора мільярда доларів у рік, а бюджет країни у той час складає приблизно мільярд доларів. Традиції проведення масштабних приватних церемоній стали предметом дискусії в низці центральноазійських країн.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмонов
Пропозиції президента Таджикистану заборонити непомірні витрати на весілля, похорони та інші сімейні церемонії викликала суперечливі реакції. Одні схвалюють такі кроки, бо бачать у цьому полегшення становища більшості родин Таджикистану, які мають дуже скромні доходи. А інші вважають, що подібні заходи є спробою обмежити громадянські свободи.

Тисячі доларів на весілля, обряд обрізання, поховання

На зібранні кількох тисяч представників таджицької громадськості минулого тижня президент Рахмонов обурювався, що таджики викидають тисячі доларів на такі церемонії, як весілля, обряд обрізання, котрі можуть тривати багато днів.

Емомалі Рахмонов: «Сьогоднішнє весілля складається з кількох частин: прохання руки нареченої, обговорення обов’язків сторін, висилання подарунків і навіть, у деяких районах, демонстрація весільного вбрання нареченої. Також мають місце «ночі лише для жінок», «ночі лише для чоловіків», офіційна реєстрація, релігійна церемонія, гуляння в ресторані, застілля з боку нареченої, з боку нареченого, їхніх родичів і багато інших непотрібних і неможливих за витратами церемоній».

Рахмонов також обурювався, що у той час, як майже половина населення живе в злиднях, відбувається змагання – хтось витрачає 2 тисячі доларів на весілля, а його сусід намагається перевищити ці витрати у себе. Навіть похорони і наступні 7-й, 20-й, 40-й день після смерті коштують родинам померлих тисячі доларів. Похорони у таджиків нині нічим не відрізняються від весілля, хіба лише відсутністю на них музики.

Багато людей у Таджикистані очікують цього закону після тримісячного обговорення у парламенті. І все ж чимало не вірять у здатність Рахмонова поламати багатовікові традиції. Так один із жителів Душанбе сказав Радіо Свобода: «Впровадження цього закону вочевидь очікується.Проте вони лиш видають закон, але не дбають про його виконання».

Спроби подібних обмежень в Узбекистані та Туркменистані провалилися

Подібні питання активно обговорюють і в інших центрально-азійських республіках.У Казахстані на весілля витрачають інколи десятки тисяч доларів і гуляють тижнями. В Узбекистані спроба уряду обмежити витрати на такі церемонії провалилася. Декрет покійного Туркменбаші про обмеження витрат на приватні церемонії в Туркменистані також не досяг мети. Експерт Міжнародної кризової групи в Центральній Азії Майкл Хол сказав Радіо Свобода, що нормально люди мали би самі вирішувати, якого стилю життя дотримуватися.

Майкл Хол: «У таких справах, як ці – типу весілля чи похорони — люди самі мають вирішувати для себе, який спосіб життя вони хочуть вести».

Експерти вважають, що змагання людей у влаштуванні весіль, похоронів — це традиція, і вона не може зникнути, бо воно притаманне суспільству здавна.
XS
SM
MD
LG