Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес на погоді або кому вигідна спека?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровщина потерпає від спеки та посухи. Останній рясний дощ тут бачили два з половиною місяці тому. Cонце випалило десятки тисяч гектарів врожаю, масово гине риба. Хто найбільше потерпає від спеки та кому вона певною мірою вигідна?

Спека
На 15-ти кілометрах річки Кільчень, що у Дніпропетровському районі, надзвичайна екологічна ситуація. МНСники зафіксували масову загибель риби. Попередньо причиною мору називають високу температуру повітря, що зберігається тривалий час. Причини та наслідки уточнюють.

Спека негативно позначається на здоров’ї, насамперед, літніх осіб

Як риба, викинута на берег, почуваються і більшість дніпропетровців. Упродовж місяця денна температура повітря тримається близько 40-ка градусів. Відтак почастішали випадки так званих вуличних викликів «швидкої». Почувають себе зле під палючим сонцем в основному літні люди з хронічними захворюваннями серця та судин, все частіше медики виїжджають до людей з підвищенням температури і нетиповими для літа гострими респіраторними захворюваннями.

Головний лікар зміни лікарні швидкої медичної допомоги Алла Зосимова зазначила: «Збільшення температури пов’язане непрямо зі спекою. Спека знижує загальне самопочуття, здатність протистояти організму. На фоні цього зросло число вірусних інфекцій».

Літні дороги — не зимові, та через автомобільну тисняву на виклик «швидка» дістається не завжди вчасно. Водій «швидкої» пані Ірина Шаповал працює за кермом уже сім років. Каже, у тому, що запізнюються до хворих, винні погано заасфальтовані автошляхи та колеги-водії: «Робота у нас небезпечна, намагаємось вчасно дістатись на виклик. Але іномарки та інші водії не пропускають машину швидкої допомоги. Люди не розуміють, що ми поспішаємо на виклик».

Продаж напоїв, морозива стрімко зріс

Хтось поспішає на виклик, а хтось — заробляти гроші, доки не похолодало. Цієї весни дніпропетровські виробники безалкогольних напоїв та морозива майже на чверть збільшили обсяги випуску своєї продукції. Попит на неї небачено високий, надвечір у магазинах порожніють полиці з мінералкою та морозивом.

Продавець Оксана стоїть з невеликою яткою-морозильником у центрі міста: «Пиво, вода, морозиво — все йде. Найбільше морозиво».

В енергетиків свої плани

Як виглядає, спекою збираються скористатися і дніпропетровські енергетики. Вже із завтрашнього дня компанія «Дніпрообленерго» обіцяє знеструмити за борги міський водоканал, якщо той не заплатить півтора мільйона гривень.

Генеральний директор «Обленерго» Едуард Соколовський розуміє, що вони позбавлять електроенергії і ні в чому не винних сумлінних платників, але іншого виходу немає: «Ми привчені, на жаль, ще з часів Радянського Союзу, що вартість електроенергії була мізерною. Розрахунки за електроенергію сприймаються як щось виняткове. І ніяким іншим чином, як перестати надавати послугу, ми зламати ситуацію не можемо».

Дніпропетровські синоптики втішають прогнозами — уже від 2 червня денна температура повітря знизиться градусів на 10. Але такий різкий перепад може стати причиною іншого лиха — буревіїв.
XS
SM
MD
LG