Доступність посилання

ТОП новини

Чому у дитячих парках торгують алкоголем і тютюновими виробами?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Активісти місцевого «Братства» пікетували сьогодні будівлю Дніпропетровської міської ради. У День захисту дітей вони вимагали заборонити продаж спиртних напоїв та тютюнових виробів у дитячих парках міста.

"Братчики" пікетують міськраду
( RadioSvoboda.Ua)
«Чинуші, поверніть парк дітям!» — під таким гаслом проводили свою акцію під міськрадою дніпропетровські «братчики». У вечірній час, стверджують вони, центральний дитячий парк імені Глоби, розташований у п’яти хвилинах ходьби від міськвиконкому, перетворюється на шинок — безліч точок продажу спиртного, дорослі під добрячою «мухою».

Костянтин Кордунян, який називає себе головою антикорупційного комітету міської організації «Братства», каже, що його хлопці борються не тільки проти вина та горілки, а й проти слабоалкогольних напоїв і пива.

Костянтин Кордунян: «Це дитячий парк, і за статутом там заборонений продаж алкоголю й тютюну. Цей статут можна подивитись в управлінні культури. У мене є офіційні відповіді з санепідемстанції і управління культури. Санстанція каже, що законно там працює тільки 8 точок, алкоголь вони продавати не мають права, у них вилучили кілька ящиків горілки. А Міністерство культури просить нас впливати, будуть вдячні».

Тиждень тому подібну акцію протесту «братчики» провели і в самому парку, зібрали близько тисячі підписів на підтримку своїх вимог. Адміністрація парку, стверджують, реагувала неадекватно — викликала міліцію і прогнала їх геть.

В адміністрації парку «своя правда» і свої аргументи

Діти біля ятки з пивом
( RadioSvoboda.Ua)
Директор парку імені Глоби Борис Дєдов каже, що нічого подібного не було — молодики зажадали побачити документи на торговельні точки, їм відмовили, бо всі папери в міськраді.

А щодо спиртного, зазначив пан Сєдов Радіо Свобода, його в парку у денний час не продають: «Рішенням сесії спиртні напої заборонено продавати в парку до 20:00. Але ми намагаємось, щоб спиртне взагалі не продавали. Якщо є порушники, то комітет прав споживачів робить рейд і надсилає нам приписи з повідомленням, що в такій-то точці знайшли слабоалкоголку. Ми до цих людей застосовуємо санкції аж до розриву договору».

Директор розповідає, що торік на території парку у ятках двічі вилучали спиртне, цього року таких випадків не було.

Олеся працює реалізатором в одній із торговельних точок. Каже, пивом торгують, але дітям та підліткам не продають: «Ні, тільки пиво, слабоалкоголки немає. Зранку діти беруть морозиво, напої, фанту, спрайт. Пиво тільки дорослі, які ввечері ходять, гуляють».

Тьоті й дяді з пляшками

Дорослі "прохолоджуються"
( RadioSvoboda.Ua)
Оксана та Артем із пляшками пива розташувались за столиком літнього кафе біля алеї, де виступають дитячі колективи. Не бачать нічого поганого в тому, що п’ють на очах у дітлахів: «Дітям не можна, а дорослі, будь ласка, за територією парку хай п’ють. Але ж зараз продають!».

Ірина привела на розваги до парку свого дворічного сина. Вона — категорична противниця продажу у дитячій зоні відпочинку навіть пива: «А навіщо? Хай батьки п’ють десь за межами парку, не показують поганий приклад дітям».

Сьогодні у міському парку увесь день тривають виставки, конкурси та концерти. Організатори розраховують, що участь у них візьмуть десятки тисяч дітей. Батьки сподіваються, що ігри та розваги їм запам’ятаються більше, ніж тьоті й дяді з пляшками.
XS
SM
MD
LG