Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості


Оксана Пеленська Прага, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Жителі невеликого містечка Рожміталь, що всього 70 кілометрів на південь від Праги, висловлюються проти розміщення радару США на своєму терені. Після місцевості Брди – це другий чеський населений пункт, жителі якого протестують проти розташування елементів американської протиракетної оборони. Головний мотив заперечень – небезпека для здоров’я.

Рожміталь неподалік Праги – типове містечко, яких тисячі в Чехії: костел Святого Яна Непомука на площі, школа, бібліотека і культурний центр і, звичайно, пивний бар, або як його традиційно називають чехи, «господа». Є ще гарні ліси навколо та військова база. У містечку живе трохи більше 3-х тисяч жителів. Та, напевно, вперше за всю свою майже 800-літню історію Рожміталь потрапив на перші сторінки світової преси.

Слідом за чеським містечком Брдами Рожміталь названий як друге можливе місце розташування елементів американської протиракетної оборони. Зрозуміло, новина блискавкою облетіла мешканців, нині Рожміталь гуде, як вулик.

Староста міста Йозеф Вондрашек заявив: «Ми, звичайно, хочемо інформувати уряд про те, наскільки погоджуються чи ні люди з тим, що у нас має бути радар. Та головне – ми віримо, що до нас приєднаються інші села. Поки що все зроблено настільки гладко, що радар заважає немовбито тільки безпосередньо селам в 5-10 кілометрах навколо нього. Але мені особисто радар заважав би, коли б я жив і далеко, десь у Чеських Будейовицях».

Бояться за здоров’я та власну безпеку

Багато жителів Рожміталю скаржаться на те, що радар може мати шкідливий вплив на здоров’я, інші бояться втратити можливість ходити до лісу, а своєю природою рожмітальці пишаються. Та передусім чехів турбує власна безпеки.

Так, мешканка Рожміталю пані Соуркова зазначає: «Найбільшою небезпекою я вважаю те, що Рожміталь може стати першою мішенню якоїсь атаки, тому що коли б хтось хотів на нас напасти, то в першу чергу вибере такий об’єкт, яким є радар».

Чеські урядовці на переважно негативне ставлення громадян до розміщення радару США на терені Чехії реагують спокійно. Скажімо, заступник міністра закордонних справ Александр Вондра дивиться на таку позицію як на звичний чеський скептицизм, і згадує, що вступ Чехії до НАТО в 1999 році також становив на початку проблему.

Зрештою, ще нічого не вирішено, питання тільки обговорюють, остаточне рішення щодо місця розташування радару має бути ухвалене наприкінці року.

Матеріали до теми:

• Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Експерти Чехії, США, західноєвропейських країн обговорюють у Празі проблеми американської системи ПРО в Європі • Американці досліджують місцевість у Чехії для радара протиракетної оборони • Переговори про ПРО • Буферна Зона
XS
SM
MD
LG