Доступність посилання

ТОП новини

Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: екс-заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук та телефоном – заступник голови Об’єднання українців Росії Юрій Кононенко та член виконавчої ради Форуму українців Чехії Мирослав Зузук.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Погодившись на дострокові вибори 30 вересня, Верховна Рада одночасно ухвалила зміни до виборчого законодавства, які переводять виборчу гру, як багато хто вважає, на поле коаліції.

Зокрема, деякі зміни стосуються голосування за кордоном. Органи державної прикордонної служби мають подати до виборчих комісій відомості про осіб, які перетнули кордон України.

Чим є зміни до Закону про вибори? Гарантією проти фальсифікацій чи обмеженням прав громадян? Як вони можуть вплинути на результати виборів? Про це говоритимемо у прямому ефірі “Вечірньої Свободи”.

Пані Ставнійчук, Ви відчуваєте образу, що не потрапили до нового складу ЦВК?

Марина Ставнійчук: Образу? Образа – це не для сильних людей. Я знаю точно, що моє майбутнє пов’язане з Україною напевне, я служила державі, я їй служу і буду служити. Кирило Булкін: З чим Ви пов’язуєте такі зміни у складі ЦВК, куди не потрапили Ви і голова ЦВК минулого складу Ярослав Давидович? Чи, на Вашу думку, це є політичні обміни, ігри? Чи з чимось іншим пов’язано?

Марина Ставнійчук: Безперечно, сама зміна Закону про ЦВК в частині дострокового припинення повноважень усього складу Центральної виборчої комісії пов’язані насамперед з політичними обставинами.

На мій погляд, це, з точки зору, скажімо, права, є неприпустимим, тому що орган, який зобов’язаний займати позапартійну позицію, неупереджену позицію, проявляти рівне ставлення до всіх політичних партій у державі, звільняється з політичних підстав – це абсолютний нонсенс. Але таке сьогодення, що, на жаль, мало охочих грати у межах правового поля.

Кирило Булкін: Якраз Вас звинуватили в цьому. Зокрема, від лідерки БЮТ прозвучало, що голова минулого складу ЦВК і заступник голови, тобто Ви, намагалися розкладати яйця в різні кошики. Ви вважаєте, що Ви грали в суто правовому полі?

Марина Ставнійчук: Справа тому, що це особиста думка Юлії Володимирівни Тимошенко. Вона на неї має право, так само, як і я маю право на свою позицію, свою думку.

Я стверджую, що вся моя діяльність упродовж останніх двох місяців була пов’язана з виконанням Закону України “Про вибори народних депутатів України” в частині організації позачергових виборів, а також я особисто чинила дії, спрямовані на виконання указів Президента України.

При цьому я вважаю, що я займала і фахову, і громадянську позицію, тому що я, як фахівець у своїй справі, говорила, що позачергові вибори можуть бути і є реальним механізмом вирішення політико-правових конфліктів у суспільстві, в державі, зокрема, між парламентом і Президентом, всередині самого парламенту, але за однієї умови – коли існує належне правове забезпечення організації проведеннях цих виборів.

Кирило Булкін: До правового забезпечення ми і переходимо у розмові. Чого більше в змінах до виборчого законодавства – спроб запобігти фальсифікаціям чи політичного маневру, що був би вигідний тій чи іншій стороні?

Марина Ставнійчук: Багато в чому проглядаються політичні маневри у внесенні змін до Закону про ЦВК.

10 травня Центрвиборчком попереднього складу постановою ухвалив пропозиції щодо вдосконалення Закону про вибори народних депутатів в частині проведення позачергових виборів.

Якраз ці пропозиції ЦВК були спрямовані на те, щоб зберегти і дух, і в загальних положеннях букву закону про вибори народних депутатів при проведенні позачергових виборів. Той дух, за яким проводились чергові вибори народних депутатів України.

Сьогодні маємо суттєві розбіжності в організації двох виборчих процесів чергових і позачергових виборів. Я думаю, є позитивним фактом те, що внесені зміни, але не є об’єктивно позитивним фактом якість цих змін.

Кирило Булкін: Пане Юрію Кононенко, як Ви оцінюєте зміни до Закону про вибори з погляду прав українців за кордоном?

Юрій Кононенко: Українська держава не докладає активних зусиль, а можна сказати, і ніяких зусиль для того, щоб забезпечувати можливість реалізації цього найвищого конституційного права громадян України - брати участь у виборах.

Тобто, можна сказати, що дуже мало робиться з боку держави, щоб хоча б поінформувати громадян, яким чином вони можуть це своє право реалізувати. Відповідно, такі ж ми маємо і результати.

Кирило Булкін: Тобто, і ці зміни до Закону про вибори, Ви вважаєте, не сприятимуть поінформуванню?

Юрій Кононенко: Я вважаю, що вони не сприятимуть. Хоча, на жаль, я лише один-два дні мав можливість проаналізувати текст Закону про зміни до Закону про вибори.

З однієї сторони, громадянин, який є соціально політично активним, який має свою думку, який підтримує ту чи іншу партію, він безперечно має можливість взяти участь у виборах. Мені здається, є в законі механізм реалізації цього права.

Але я наведу приклад, про це зараз треба дуже чітко сказати. Дільнична виборча комісія приступить до роботи за 12 днів до виборів. А за законом, термін прийому заяв у порядку уточнення списків виборців на закордонних дільницях закінчується за 7 днів.

Ви можете уявити з практики роботи, як це буде? Я був на виборах Президента України в 2004 році заступником голови дільничної комісії, на виборах народних депутатів секретарем комісії.

Тобто комісія лише за 12 днів приступає до роботи, вона повинна за цей час знайти механізм оповіщення громадян про таку можливість, а за 7 днів це вже припиняється, закінчується уточнення. А практика така, що в перші дні роботи комісії звертаються одиниці громадян.

Кирило Булкін: Органи державної прикордонної служби мають подати до виборчих комісій відомості про осіб, які перетнули кордон України і про яких немає на час подачі цих відомостей даних, що вони повернулися. Пані Ставнійчук, дозвольте мені змалювати картину в похмурих тонах, як могло б це комусь уявитися. Спростуйте, якщо, на Вашу думку, такий розвиток подій неможливий.

Почну з того, що із західної України люди частіше їдуть на заробітки в Європу, а зі східної – в Росію. Про тих, хто поїхав до Європи за закордонними паспортами, митні служби подають відомості до окружних виборчих комісій.

Марина Ставнійчук: Надають більш змістовну, більш широку інформацію.

Кирило Булкін: Оскільки таких людей чимало, вибори у багатьох західних областях можуть визнати недійсними, оскільки ще одна нова норма говорить про 50%, які мають прийти, щоб вибори були дійсними.

Водночас зі східних областей люди їдуть до Росії переважно за внутрішніми паспортами, їх не фіксують. Не секрет, що є такі порушення, коли родичі можуть проголосувати чи інші, в уявній формі, маніпуляції можуть відбутися.

Марина Ставнійчук: Це присутнє. На жаль, такі порушення фіксуються і міжнародними, і внутрішніми спостерігачами при організації голосувань на виборчих дільницях в Україні.

Єдине, мене турбує, обсяг чи масштаб тих чи інших порушень, пов’язаних із цим положенням закону. І мені б хотілося, щоб відображалась реальна інформація, реальна картина мала місце, тому що, до певної міри, Ви праві, коли акцентуєте на цьому увагу.

Кирило Булкін: Тобто оптимально, коли нема жодних порушень чи створені бар’єри?

Марина Ставнійчук: Вибори – це наймасовіший процес, який знає право. Практично всі громадяни України, які мають виборче право, а Конституція дає досить вузький перелік обмежень в реалізації виборчого права, таким чином, скажімо, на останніх чергових виборах народних депутатів порядку 37 мільйонів громадян були включені до списків виборців, то це досить велика кількість громадян.

Безперечно, порядку півмільйона громадян організовують вибори. Без порушень не відбуваються вибори в жодній країні, це треба мати на увазі.

Інше питання – яка є питома вага тих порушень, як вона впливає на результат виборів, на їхню транспарентність, на їхню легітимність, не їхню законність, зрештою.

Кирило Булкін: Отже Ви погоджуєтеся, що перед порушеннями у західній Україні досить серйозні бар’єри поставлені цим законодавством, це добре. Але їх не поставлено у східній Україні.

Марина Ставнійчук: Законодавство не повинне створювати умов, які б допускали нерівнозначне, нерівноцінне ставлення до реалізації права. Повинна бути об’єктивна ситуація.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Депутати склали мандати. Поки що без наслідків • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG