Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш розпочав переговори з президентом Чехії Вацлавом Клавсом і прем’єр-міністром Міреком Тополанком


В центрі уваги обговорення наміри США розташувати радар американської системи протиракетної оборони на території Чеської республіки. Плани США розмістити в Європі елементи ПРО викликають різку критику з боку Москви. Президент Росії Владімір Путін заявив про готовність перенацілити російські ракети на Європу. За словами держсекретаря США Кондолізи Райс, попередження Владіміра Путіна про те, що Росії, можливо, доведеться включити об’єкти американської системи ПРО в Європі до списку потенційних цілей, нікому не підуть на користь. Свій жаль у зв’язку з заявою Путіна висловив союз НАТО.


В центрі уваги обговорення наміри США розташувати радар американської системи протиракетної оборони на території Чеської республіки.

Наміри США розмістити в Європі елементи ПРО викликають різку критику з боку Москви. Президент Росії Владімір Путін заявив про готовність перенацілити російські ракети на Європу.

Безпека Європи невіддільна від безпеки Сполучених Штатів, заявила держсекретар США Кондоліза Райс, коментуючи заяву президента Росії.

За її словами, попередження Владіміра Путіна про те, що Росії, можливо, доведеться включити об’єкти американської системи ПРО в Європі до списку потенційних цілей, нікому не підуть на користь.

Свій жаль у зв’язку з заявою Путіна висловив союз НАТО. Представник союзу Джеймс Аппатурай зазначив, що єдина країна, яка спекулює питанням про перенацілення ракет на Європу, це Росія.

Правоцентристські сили в чеському уряді підтримують розташування в країні американського радара як частини системи ПРО у Європі. Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ в інтерв’ю лондонській «Файнаншел Таймз» у понеділок заявив, що чеський уряд бачить в американських базах у Європі спосіб закріпити зближення Центральної Європи з Західною Європою і США.

А керівник чеського уряду Мірек Тополанек попередив, що «європейська цивілізація може закінчитися, якщо не матиме бажання себе захистити».

Посол США в НАТО Вікторія Ньюленд, яка прибула до Праги, щоб готувати візит Джорджа Буша, повторила в інтерв’ю Радіо Свобода, що система в Чехії і Польщі піде на користь не лише самим США, але й їхнім союзникам у Європі, і планується вона проти ракет далекої дії з Ірану, які той може мати вже до 2015 року.

Президент США Буш також виступить у вівторок у Празі на конференції, присвяченій проблемам безпеки і демократії в Європі. На сьогодні запланована і зустріч з лідером опозиції Ïржім Пароубком.

Це другий візит президента Джорджа Буша до Чеської республіки.

Відтак із Праги розпочинається тижневе турне Джорджа Буша до низки країн Європи. У вівторок він вирушає до Німеччини на саміт Групи Восьми.

Понад тисячу осіб протестували напередодні в понеділок у Празі проти приїзду до Чехії Президента США і проти планів розташувати в країні радар американської ПРО.

До демонстрантів приєдналась і сотня учасників іншого протесту, який коротко провели перед посольством США комуністи.

Акція протесту відбулася спокійно. Після її закінчення близько ста анархістів намагалися прорватися до перекритої зони навколо резиденції Президента Чехії, але поліція відкинула їх. Пізніше цю ж групу анархістів поліція не допустила до резиденції посла США в Празі.

Матеріали до теми:

• Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Джордж Буш у Празі переконуватиме чехів у необхідності американського радару • Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння)
XS
SM
MD
LG