Доступність посилання

ТОП новини

Чи вистачить заяв для розпуску парламенту?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи відкликатимуть опозиційні депутати підписи про складання депутатських мандатів? Якщо так, то скільки їх може набратися і як це позначиться на долі дострокових виборів?

Лідер фракції "Наша Україна" В''ячеслав Кириленко демонструє журналістам 62 заяви народних депутатів ВР про вихід зі складу фракції, написані рукою кожного з них. Київ, 31 травня 2007 р.
(phl.com.ua)
Частина бютівців та нашоукраїнців мають намір відкликати заяви про складання депутатських мандатів. І зробити це вони можуть уже сьогодні на сесійному засіданні. Принаймні про це заявляє Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз.

Точну цифру опозиціонерів, які готові відкликати заяви, коаліціянти не називають. Втім, за словами соціаліста Олександра Баранівського, їх буде стільки, що у опозиції не залишиться 151 заяви, необхідної, щоб парламент став неповноважним: “За одними даними, що я маю зі спілкування з депутатами, у них уже немає необхідних 150 голосів. Скільки це буде конкретно, сказати важко, тому що охочих багато”.

Опозиціонери ж заявляють, що коаліція видає бажане за дійсне

Бютівець Микола Сивульський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Наразі їм вдалося купити тільки двох бютівців – Замковенка та Вітенко – і одного нашоукраїнця – Беспалого. Всі решта тримаються тих позицій, які були ухвалені. Причому, коли ми складали повноваження, то кожного персонально питали, чи він підтверджує свою заяву, яка була написана ще в середині квітня. Кожен сказав, що підтверджує”.

Втім, на думку політолога Костя Бондаренка, ситуація із відкликанням заяв про складання депутатських повноважень можлива. Але вона може зіграти на руку Президенту та опозиції, каже пана Бондаренко: “Нинішній Указ Президента про оголошення виборів 30 вересня, є вразливим з конституційної точки зору. Якщо протягнути час до липня, якщо депутати дійсно проведуть час у таких дискусіях, а потім Верховна Рада злагоджено, навіть конституційною більшістю ухвалить рішення про саморозпуск, таким чином вони створять законодавче поле під Указ Президента і допоможуть йому, не порушуючи Конституцію, провести вибори до парламенту 30 вересня”.

Учора Віктор Ющенко видав третій Указ про припинення повноважень Верховної Ради. Підстава: складання депутатських мандатів бютівцями та нашоукраїнцями.

Матеріали до теми:

• Перипетії навколо складання депутатських повноважень опозиційними депутатами: чому все так непросто, або “хто тягне кота за хвіст”? • Президент Віктор Ющенко видав указ про призначення позачергових виборів до парламенту на 30 вересня • Президент УКАЗав втретє • Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG