Доступність посилання

ТОП новини

МЗС з''ясовуватиме у Москві причини затримання і депортації з Росії Миколи Жулинського – радника Президента України


Про це заявив керівник МЗС Арсеній Яценюк. Миколу Жулинського затримали 5 червня в аеропорту Санкт-Петербурга російські прикордонники, а у середу депортували до Києва. Як повідомив пан Жулинський в інтерв’ю Радіо Свобода, причин затримання йому не пояснили. МЗС України висловило глибоке занепокоєння фактом відмови у в’їзді на територію Росії радникові Президента.


Голова МЗС Арсеній Яценюк повідомив у середу в Кабінеті Міністрів, що 7 червня на політичних консультаціях у Москві обговорить обставини депортації радника Президента з території Росії: «Це буде одним з основних предметів переговорів. Не думаю, що такі дії спрямовані на загострення двосторонніх політичних відносин. І переконаний, що в тому числі Міністерство закордонних справ Російської Федерації максимально зацікавлене в прозорості застосування процедури «персона нон грата». Список тих осіб, які не допускаються на територію України є публічний, на відміну від російського списку».

Миколу Жулинського затримали 5 червня в аеропорту Санкт-Петербурга російські прикордонники, а у середу депортували до Києва.

Як повідомив пан Жулинський в інтерв’ю Радіо Свобода, причин затримання йому не пояснили: «Ніяких пояснень не давали, нічого мені не казали, чому мене затримали, з яких причин, чому я не маю дозволу в’їзду до Російської Федерації, ніхто нічого не пояснив. Ніякого протоколу не дали, хоч ми і вимагали, у якому можна було б хоч якісь причини з’ясувати. Словом, повна незрозумілість».

Радник Віктора Ющенка прилетів до Санкт-Петербурга разом із дружиною та дочкою з приватним візитом – відвідати могилу родича. Відразу в аеропорту у нього відібрали паспорт.

Міністерство закордонних справ України висловило глибоке занепокоєння фактом відмови у в’їзді на територію Росії радникові Президента України, голові Комісії з питань громадянства при Президентові України, голові Національної ради з питань культури та духовності при Президентові України Миколі Жулинському.

«Застосування практики негуманного ставлення російськими компетентними органами в аеропорту м.Санкт-Петербург щодо М.Жулинського, який у відповідності до своїх функціональних обов’язків і своїм особистим прикладом працює на користь зміцнення культурних та духовних зв’язків між українським та російським народами, не відповідає духові українсько-російських відносин і стану існуючого двостороннього діалогу», мовиться у коментарі МЗС України.

У цьому зв’язку МЗС України закликало російську сторону «надати роз’яснення щодо підстав запровадження практики заборони на в’їзд на територію Російської Федерації громадянам України, дії чи публічні заяви яких не спричинили порушення російського законодавства чи були б спрямовані на підрив національної безпеки Росії».

Сам Микола Жулинський пов’язує інцидент з депортацією 5 червня із Сімферополя російського політолога – лідера Міжнародного Євразійського руху Олександра Дуґіна.

В червні минулого року СБУ оголосила Дуґіна персоною нон-грата, звинувативши його у порушенні українського законодавства.

Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін сказав у середу, що не знає про причини затримання радника Президента України в Санкт-Петербурзі: «Перше відбулося у Криму – затримали нашого політолога… Дуґіна. Увечері ми дізналися, що й в нас відігралися, треба розуміти. Чому? За що? Не можу сказати. В мене немає такої інформації. Десь, мабуть, місяць тому російська сторона запропонувала українській стороні зупинитися і припинити всі ці затримання. Поки українська сторона не відповідає».

Згодом Департамент iнформацiї та друку МЗС Росії заявив про винятковiсть iнциденту з радником президента України Миколою Жулинським, якому не було дозволено в''їхати на територiю Росiї.

«Хочемо одразу наголосити, що розглядаємо інцидент iз М.Жулинським як винятковий, обумовлений лише юридично закрiпленими нормами. Крiм того, ми за жодних обставин не маємо намiру перетворювати цю вiдмову у в''їздi в систему», – йдеться в коментарi департаменту, опублiкованому в середу на сайтi російського МЗС.

У мiнiстерствi заявили, що у зв''язку з цим викликає жаль те, що росiйським громадянам не раз чинилися перешкоди при в''їздi в Україну, i подiбнi випадки кiлька разiв мали мiсце минулого року.

Окремо згадується те, що 5 червня на територiю України не пустили росiйського полiтолога, голову Євразiйського комiтету Олександра Дугiна, який прямував на мiжнародний фестиваль «Велике росiйське слово».

«Цей випадок, безумовно, затьмарив атмосферу наших вiдносин», мовиться в коментарi МЗС Росії.

Матеріали до теми:

• Українсько-російські політичні ігри
XS
SM
MD
LG