Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві почався «Тиждень українського театру»


Єва Поштар Варшава, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відомий не лише у Варшаві Драматичний театр вирішив вшанувати своє 50-ліття, запросивши до себе український театр Андрія Жолдака «Ост Бастіон». У середу в польській столиці розпочався «Тиждень українського театру». Новий театр, який недавно створив Андрій Жолдак, покаже варшав’янам три спектаклі. Один із них «Ромео і Джульєтта». Організатори фестивалю рекламують його, як «спектакль заборонений в Україні з політичних причин». Заборонений, чи це лише рекламний трюк? – запитують варшав’яни.

Гастролі українського театру у Варшаві – це неабияка подія в культурному житті польської столиці. Виявляється, Варшава із нетерпінням чекала цього дійства.

Одна з організаторок «Тижня українського театру» Стелла Касафір зазначила: «Це тому, що у Варшаві давно вже не гостював жоден український театр. Виявилось, що за допомогою спонсора можемо у Варшаві провести тижневі гастролі театру з України».

Як повідомляють організатори, меценатом «Тижня українського театру» у Варшаві є найбільший український інвестор у Польщі – компанія "Індустріальний Союз Донбас-Польща".

Про участь театру Андрія Жолдака у «Тижні українського театру» Радіо Свобода розповіла співорганізатор акції, президент Товариства друзів України Вероніка Пазура: «Це була ідея спонсора. Вони запропонували привезти Жолдака. Привезли матеріали, показали кільком театрам. Драматичний театр дуже зацікавився».

«Жолдак не показує того, що ми звикли бачити...»

Організатори рекламують спектакль театру «Ост Бастіон» Андрія Жолдака, як заборонений в Україні з політичних причин. Як народилася така реклама – поцікавилося Радіо Свобода у Вероніки Пазур.

«Я цього спектаклю не бачила. Думаю, ідеться про форму. Жолдак не показує того, що ми звикли бачити на звичайних спектаклях. Його стиль, його режисура дуже авангардні, дуже дивні. Форма якась така незвична. Я думаю, що «Ромео та Джульєтта» дуже сильний спектакль. Може, тому в Україні вирішили, що показувати його не потрібно», – зазначила Вероніка Пазура.

Отже, відповіді на поставлене запитання так і не було. Залишається переглянути спектакль і самому дійти висновку.

Упродовж найближчих днів мешканці та гості польської столиці матимуть змогу дивитись на сцені Драматичного театру спектаклі: «Гамлет. Сни», «Один день з життя Івана Денисовича» (за Андрєєм Солженіциним), а також «Ромео і Джульєтта».
XS
SM
MD
LG