Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті зафіксовані найвищі ціни на бензин


Надія Петрів Ужгород, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Одні з найвищих цін на бензин та дизпаливо зафіксовані нині на Закарпатті. Такі ж ціни хіба що в столиці. Мешканці області підозрюють, що нафтотрейдери просто змовилися. Останні кажуть, що ніяких домовленостей нема. Влада, у свою чергу, обіцяє розібратися в ситуації.

Понад 20 років за кермом вітчизняних «Жигулів» ужгородець Михайло. Він працює водієм таксі і за час роботи пережив кілька стрибків у вартості бензину. Михайло каже, такими швидкими темпами, як зараз, здається, паливо не дорожчало. Ужгородець усвідомлює: все піднімається в ціні, світова вартість бензину також зростає, але змиритися з тим, що літр бензину коштує майже долар, Михайло не може: все ж таки до світових зарплат, пенсій та рівня життя звичайному українцеві ще дуже далеко.

Михайло: «Бензин суттєво подорожчав, якби трохи, то було б непомітно. А так як різко й суттєво, то помітно. Ми звикли вже, як то кажуть, сприймати наші реалії такими, як вони є, але в душі все ж таки всі обурюються».

Найбільший стрибок цін відбувся у середині травня

Обласна влада каже, ціни на паливо в Закарпатті, в основному, підвищилися протягом середини травня і зараз певною мірою цей ріст припинився. Але, все одно заправлятися закарпатцям дорожче, ніж майже всім іншим українцям.

Начальник управління економіки Закарпатської облдержадміністрації Віктор Погорєлов розповів: «Щодо цінової ситуації на ринку нафтопродуктів, то є тенденції до зростання. Наприклад, із 10 по 23 травня цього року ціна була така: на ДП десь підняття було на рівні 4,6 % при середньо українському рівневі підвищення на 2,8 %; на А-95 – 9,9 % при середньоукраїнському рівневі підвищення на 7,9 %. І на бензин марки А-76 та А-80 «скачок» був на 2,7 %».

Нафтотрейдери кажуть, що не змовлялися. Це перевірять

Закарпатські нафтотрейдери в розмові з Радіо Свобода заперечили факти змови, кажуть, ціни на бензин підвищуються у всьому світі, і лише це є причиною подорожчання вартості палива.

Закарпатська обласна влада, у свою чергу, нафтотрейдерам «на слово» не дуже довіряє й хоче перевірити принципи формування цін особисто.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Володимир Гоблик зазначив: «Чому така ситуація? Ця ситуація складається тому, що ціну нафтотрейдерів область не формує. Ціну формують у спеціальній комісії при Кабінеті Міністрів, які дивляться на світову ціну на нафту й так далі, на низку показників. І є певний коридор цього. І я вважаю, що ми повинні дивитися за цим коридором, це перше. І друге, ми повинні дивитися за допомогою антимонопольного комітету, чи немає змови».

Перевіряти факти змови має спеціальна комісія, яку вирішили створити вчора під час засідання координаційної ради з питань захисту прав споживачів при Закарпатській облдержадміністрації. Антимонопольники, міліція, спеціалісти управління з контролю за цінами вже за тиждень мають розставити всі крапки над «і» в цій ситуації.

Матеріали до теми:

• Чи врятує Нову Україну від бензинових криз альтернативне паливо? Або Чи бути ріпаку “другою нафтою”?
XS
SM
MD
LG