Доступність посилання

ТОП новини

Мета пропозиції Путіна – посварити американців та азербайджанців, вважає американський експерт


Олекса Семенченко Лондон, 8 червня 20007 року (Radio Svoboda.Ua) – НАТО обережно ставиться до пропозиції Росії розмістити елементи нової американської системи протиповітряної оборони в Азербайджані замість Польщі та Чехії. Генеральний секретар Альянсу Яаап де Хооп Схеффер сьогодні заявив, що зарано оцінювати спроможності можливого азербайджанського радару і при цьому додав, що він розташований надто близько до Ірану. Нову ініціативу Росії для Радіо Свобода прокоментував американський фахівець – президент Фундації «Джеймстаун» Ґлен Гавард.

Запропонована Путіним РЛС Габалі в Азербайджані.
(RadioSvoboda.Ua)
Радіо Свобода: Путін висунув пропозицію американцям заради співпраці, чи з розрахунку на те, що США її відкинуть, і тоді виглядатиме, що Вашинґтон не готовий іти на компроміс?

Ґлен Гавард: Гадаю, що росіяни можуть втратити базу Габалі (Азербайджан.) Вони вже готувалися передислокувати радар до Краснодарського краю. Те, що намагаються робити тепер, це легітимізувати свою присутність в Азербайджані за рахунок азербайджанців. І цим вони назавжди зробили б Сполучені Штати мішенню для іранців та азербайджанців. Це розраховано на те, щоб посварити США та Азербайджан. Також це створює тут російську присутність, якщо я правильно розумію цю заяву.

Радіо Свобода: США кажуть, що далі обговорюватимуть російську пропозицію. Але зацікавлення є досить обережним. Як Ви гадаєте, ця реакція обережна, бо насправді вони не зацікавлені, чи ж вони просто були не готові до пропозиції?

Ґлен Гавард: Думаю, США мабуть були шоковані й здивовані, і не мали готової відповіді. Вони не знали, що Росія має таку пропозицію. Думаю, тут відчутна присутність колишнього російського прем''єра Примакова. Він, можливо, зіграв якусь приховану роль.

Радіо Свобода: Яким чином Росія використовувала базу в Азербайджані раніше?

Ґлен Гавард: База в Габалі – це очі і вуха Росії на Близькому Сході. Під час вторгнення в Ірак у 2003 році з цієї бази передавали сигнали силам протиповітряної оборони Іраку. Вони проводили моніторинг американської авіаційної системи на Близькому Сході і передавали цю інформацію Саддаму Хусейну. А якщо так, то вірогідно, що тепер вони передають дані іранцям. Тому це вельми оманливий крок з боку росіян. Він дає їм шанс залишитися у країні, яка готова їх викинути. Коли угода про оренду закінчиться, вони зможуть легітимізувати свою присутність.

Радіо Свобода: Пропозиція наразі є свіжою. Чи вважаєте Ви, що до зустрічі президентів Буша і Путіна в липні, Вашингтон дасть конкретну відповідь Москві?

Ґлен Гавард: Ні. Вони, мабуть, чекатимуть на цю зустріч в штаті Мейн, щоб з''ясувати, про що саме йдеться росіянам, роздивитися всі деталі, але я певен, що це було несподіванкою. Це дуже хитрий крок. Навіть я був здивований. Це дуже розумний крок.

Матеріали до теми:

• В регіоні Південного Кавказу по-різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані • Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • Буш сказав Путіну з Праги, що Росія не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації • Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння)
XS
SM
MD
LG