Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МЗС України: Київ хоче дискусії з Москвою навколо свого вступу до НАТО


Така дискусія мала б на меті зрозуміти, чим загрожує Росії вступ України до НАТО, заявив Арсеній Яценюк в інтерв’ю московській «Російській газеті». Міністр, крім того, повідомив, що передав своєму російському колегзі ноту про готовність України підписати договір про демаркацію всієї сухопутної ділянки кордону між двома країнами і очікує на відповідь Росії протягом кількох днів, а на підписання домовленості — «найближчим часом».


Така дискусія мала б на меті зрозуміти, чим загрожує Росії вступ України до НАТО, заявив Арсеній Яценюк в інтерв’ю московській «Російській газеті».

За словами міністра, він обговорив це питання зі своїм російським колегою Серґеєм Лавровим в четвер у Москві, і вони дійшли до «цікавого рішення» влаштувати таку дискусію на засіданні спільного українсько-російського підкомітету з міжнародних організацій, який займається також співпрацею з НАТО.

Україні не потрібна напруженість на своїх східних кордонах, але безпосередні загрози, які Росія може відчувати від можливого вступу України до НАТО, варто оцінити «чітко, пункт за пунктом», сказав Яценюк.

Він також висловив думку, що відносини двох країн стосовно Чорноморського флоту Росії й його перебування в Україні можна буде врегулювати протягом року чи двох «за наявної динаміки» цього врегулювання.

Яценюк, крім того, повідомив, що передав Лаврову ноту про готовність України підписати договір про демаркацію всієї сухопутної ділянки кордону між двома країнами і очікує на відповідь Росії протягом кількох днів, а на підписання домовленості — «найближчим часом».

Водночас, за словами українського міністра, щодо кордону в Азовському морі і в Керченській протоці «переговорний процес триває», бо кожна зі сторін відстоює свої стратегічні національні інтереси.
XS
SM
MD
LG