Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову закликає США заморозити плани розташування в Європі системи ПРО принаймні на час переговорів щодо російської пропозиції


У п’ятницю Кондоліза Райс дала знати, що пропозиція Росії не скасовує планів США щодо протиракетної оборони. За її словами, ще не ясно, чи пропозиція з радаром в Азербайджані має якийсь сенс у контексті ПРО.

Спільне використання інформації з радіолокаційної станції в Ґабалі в Азербайджані має дати США змогу взагалі відмовитися від планів розгорнути систему ПРО в Європі, вважає міністр закордонних справ Росії.

Як сказав Серґей Лавров, Президенти США й Росії обговорять ці пропозиції від час своєї зустрічі 1—2 липня.

Російська пропозиція далі чинна й після слів держсекретаря США, що Сполучені Штати все одно розгорнуть елементи системи ПРО в Чехії і Польщі, додав зі свого боку перший віце-прем’єр-міністр Росії.

За словами Серґея Іванова, втілення російської ініціативи «зніме всі занепокоєння».

У п’ятницю Кондоліза Райс дала знати, що пропозиція Росії не скасовує планів США щодо протиракетної оборони. За її словами, ще не ясно, чи пропозиція з радаром в Азербайджані має якийсь сенс у контексті ПРО.

Того ж дня Президент США під час зустрічі зі своїм польським колегою в Варшаві далі наполягав на планах своєї країни. А Лех Качиньський після зустрічі з Джорджем Бушем повторив свою підтримку цим планам.

Напередодні, в четвер, Президент Росії запропонував США спільно використовувати Ґабалинську радіолокаційну станцію в Азербайджані, яку Москва орендує в Баку, в разі відмови Вашинґтона від його планів щодо ПРО в Європі. В такому разі, сказав Владімір Путін, його країні не доведеться перенацілювати свої ракети на Європу, як то він погрожував на кілька днів раніше.

Буш тоді пообіцяв Путінові вивчити цю пропозицію.

США хочуть розташувати на території Польщі і Чехії елементи своєї новітньої системи протиракетної оборони, щоб уберегтися від можливого майбутнього ракетного нападу з боку Ірану чи Північної Кореї.

Росія заявляє, що ці оборонні плани загрожують її наступальному ракетному потенціалові, а відтак і її безпеці. При цьому Росія не бере до уваги, що планована американська система технічно не здатна протистояти російському ракетному арсеналові.

Ґабалинська РЛС в Азербайджані, створена ще за часів СРСР, призначена для виявлення пусків балістичних ракет, зокрема і з території Ірану, але не з Північної Кореї.

Сполучені Штати мають свої такі станції, а в Європі хотіли б розташувати зовсім інші об’єкти: базу з десятьма протиракетами, здатними збивати ракети нападника, і радар для наведення їх на ціль.
XS
SM
MD
LG