Доступність посилання

ТОП новини

Рейдерства немає? Хай живе рейдерство!


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кілька десятків підприємств Дніпропетровщини вже зазнали так званих «рейдерських атак». Це найбільше з-поміж регіонів України. Чим приваблюють рейдерів місцеві об’єкти та чи можна подолати рейдерство як явище?

300 тисяч прибутку на місяць та 3 гектари землі на Театральному бульварі, у самому «серці» Дніпропетровська, — ось дві речі, через які, очевидно, виробничо-будівельний комбінат «ДОПСОК» видається привабливим рейдерам.

Принаймні так стверджує нині усунутий від керівництва колишній директор Микола Царенко. Від незаконних нападів, каже він, комбінат потерпав упродовж двох років, була судова тяганина і навіть штурми, тепер одна із великих промислових груп, використавши «дірку» в законодавстві, заволоділа пакетом акцій.

Микола Царенко сподівався на допомогу правоохоронців, та марно: «Міліція не хоче займатися цією справою, хоча зобов’язана, прокуратура теж не хоче займатися. Я отримую відповіді з прокуратури — вони підготовлені тією стороною, і це очевидно. Тому ми сьогодні домагаємось визнати «ДОПСОК» підприємством, яке захоплене рейдерами, і таким, що підлягає перевірці».

Нинішні власники комбінату звинувачення відкидають...

Представники нинішніх власників комбінату стверджують, що ні про яку рейдерську атаку не йдеться: просто колишній директор хотів узурпувати підприємство, тому акціонери відсторонили його від керівництва.

Адвокат Олександра Август веде кілька гучних справ про корпоративні конфлікти на боці групи «Приват», у тому числі й цю. За її словами, «фактично один керівник, який був лише одним із акціонерів, розробив схему, за якою він став майже 100-відсотковим власником акцій. На користь Царенка Миколи Григоровича списувалися акції, які належали померлим акціонерам. Інші акціонери, коли побачили таку ситуацію, почали захищати свої права в судовому порядку».

Нещодавно уряд окремим дорученням зобов’язав дніпропетровську міліцію перевірити факти протиправного захоплення комбінату «ДОПСОК».

Представник МВС вважає, що це саме рейдерство

Начальник відділу боротьби з економічними злочинами УМВС області Сергій Роздувайло каже, що і без слідчих дій ясно: підприємство-таки захопили рейдери: «Я вважаю, що це справді рейдерське захоплення відбулося. Група «Приват» використала «пробіл» у законодавстві, далі, що відбулося, — силове захоплення».

Однак міліція, каже пан Роздувайло, наразі вдіяти нічого не може, самі потрапили в законодавчу колізію — раніше відмовили колишньому директорові в порушенні кримінальної справи, тепер не можуть розпочати слідство.

«Антирейдерський союз» створив чорний список

Між тим у дніпропетровському «Антирейдерському союзі» склали «чорний» список суддів, котрі ухвалюють рішення на боці рейдерів. У десятках справ, кажуть, фігурують одні і ті ж прізвища суддів, що свідчить про замовність ухвал.

Із таким твердженням не погоджується голова міської Асоціації промисловців та підприємців Валерій Чумак: «Не виставляйте свої слова як остаточну істину. Судді розглядають справи відповідно до певної спеціалізації. Є певна спеціалізація — цим пояснюється, що повторюється певне прізвище».

В Антирейдерському союзі наразі фіксують нові випадки рейдерства, тепер це не тільки захоплення підприємств, а й незаконна забудова парків, і підпали будинків у центрі міста задля загарбання землі. На думку координатора організації Ірини Малоголовкіної, подолати рейдерство як явище можна, і це — на совісті Кабміну.

Ірина Малоголовкіна: «Задля своєї мети йдуть на все: заради «Озерки» — на вбивства, по ринку в Дніпродзержинську — там чотири трупи. Якби Кабінет Міністрів, як у Росії, ухвалив законопроект «Про рейдерство», законопроект судової реформи! І показово треба покарати двох-трьох суддів, котрі причетні до цих процесів».
XS
SM
MD
LG