Доступність посилання

ТОП новини

Серед чеських імен в останні роки побільшало українських Наталок, Василів, Михайликів та Оксан


Оксана Пеленська Прага, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із плином часу чехи все реальніше відчувають вплив української меншини у своєму повсякденному житті. Все популярнішими в Чехії стають українські імена. Таким чином найбільшу після словаків українська меншину все частіше чути в іменах, які чехи дають своїм дітям. За останні роки українських Наталок, Висилів та Михайликів значно побільшало.

Яким іменем назвуть чехи свою дитинку — буде це Вацлав, Гонза, Ïржі чи улюблене між чеськими дівчатками ім’я Яна? Та й взагалі, як чехи вибирають імена своїм дітям? За статистикою, переважає так зване родове ім’я – з діда до батька і далі до онука. Дівчатка дістають імена по жіночій лінії – від бабусі до онуки. На другому місці переважають імена за видатними членами родини. У якійсь сім’ї, наприклад, прославилась тітка Гертруда, і хоча це ім’я нині в Чехії вже трохи архаїчне, та новонароджена дівчинка все ж буде Гертрудою на честь своєї, хоча й далекої, та відомої тітки. Третє місце в Чехії посідають імена унікальні, рідко вживані – наприклад, Кевін чи Ванесса. Ну і, звичайно, відбивається такий фактор, як мода, вона приходить і, як відомо, швидко минає, а Майкли, Ангеліки та Ґаррі залишаються.

Українці – друга після словаків найбільша національна меншина

В останні роки, на думку фахівців, на смаки чехів у виборі імен все відчутніше впливають імена іноземців, які живуть у цій країні. А оскільки українці – друга після словаків найбільша національна меншина, то й український вплив на формування смаків зростає. У переліку імен, який склала чеська Поліція для іноземців, переважають слов’янські імена, передусім – українські. Найпопулярнішим іменем серед українських чоловічих імен є Василь, серед жіночих переважають Марії. До речі, у цьому випадку чеські та українські смаки збігаються: і в чехів Марія найчастіше вживане ім’я. До щоденного іменного календаря у чехів все сміливіше входять Михайлики, а дівчаткам дають такі популярні в Україні імена, як Наталка, Оксана чи Світлана.

Серед жіночих неслов’янських імен в Чехії переважають в’єтнамські, наприклад Лі, яке чехи для зручності змінюють на Ленку.
XS
SM
MD
LG