Доступність посилання

ТОП новини

Вирішенням у майбутньому проблеми енергозабезпечення Балтійського регіону може стати будівництво нової АЕС у Литві


Людмила Пилип Рига, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Ризі завершив роботу Балтійський регіональний енергетичний форум, присвячений питанням стратегічного розвитку енергетичного сектору регіону зі врахуванням ефективного використання відновлювальної та атомної енергетики. Ключовим питанням форуму стало обговорення подальшої долі проекту будівництві нового реактору Інгалінської атомної електростанції в Литві.

У роботі 8-го Балтійського регіонального енергетичного форуму в Ризі взяли участь прем’єр-міністри Латвії, Литви та Естонії, комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс, посол США в Євросоюзі Бойден Ґрей, делегація американського Держдепартаменту та представники провідних міжнародних енергетичних компаній.

Учасники форуму обговорили широкий спектр питань – від ефективного використання відновлювальних джерел енергії до майбутнього так званого „мирного атому”. Значну увагу приділили необхідності інтегрування енергетичних мереж Латвії, Литви та Естонії в загальну енергосистему Євросоюзу. Центральним питанням форуму стало обговорення проекту будівництва нової Інгалінської АЕС в Литві, оскільки, відповідно до вимог ЄС, діючий блок електростанції має бути закритий в 2009 році. Це означає, що в майбутньому дефіцит енергетики може стати надзвичайно гострою проблемою для Балтійського регіону.

Прем’єр-міністр Латвії Айгарс Калвітіс наголосив: „Наша позиція полягає у тому, що ефективнішим варіантом забезпечення енергетичної незалежності Балтійських держав є будівництво нової атомної електростанції в Литві. Цей проект є важливим, як в енергетичному, так і в політичному аспекті”.

До проекту долучили Польщу

Меморандум щодо намірів будівництва нового реактора Інгалінської АЕС був ухвалений Латвією, Литвою та Естонією в 2005 році. Через деякий час бажання приєднатися до проекту висловила Польща. Саме під час нинішнього енергетичного форуму в Ризі три балтійські країни офіційно запросили Польщу взяти участь у цьому проекті.

Виступ на форумі комісара ЄС з питань енергетики Андріса Пієбалґса
Рига, 12 червня 2007 р.
(epa)
Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс зазначив: «Співучасть Польщі в цьому проекті вже не є проблемою, ця справа знята з порядку денного».

Не можуть домовитися щодо розподілу пакетів акцій

Незважаючи на спільну позицію щодо будівництва атомної електростанції, вирішення питання гальмується існуючими між учасниками проекту розбіжностями, що пов’язані з розподілом пакетів акцій. Литва має намір незабаром ухвалити закон про будівництво нової АЕС, згідно з яким литовцям належатиме не менше 34 відсотків акцій компанії Інгалінської АЕС, відповідно Латвії, Естонії та Польщі – по 22 відсотки. Такий розвиток подій поки що не влаштовує латвійців та естонців.

Прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп заявив: „Ми за швидше вирішення питання будівництва Інгалінської АЕС, але при цьому потребуємо упевненості, що наші інвестиції в цей проект будуть добре захищені. Сподіваємось, що сторони зможуть знайти спільне рішення і рухатись далі”.

Що робити у період 2009-2015 років?

За підрахунками фахівців, нову АЕС у Литві можуть збудувати у 2015 році. Вартість будівництва оцінюють в 4-5 млрд. євро.

На думку експертів, балтійським країнам слід задуматися над тим, як вирішувати питання забезпечення енергією після закриття старого блоку Інгалінської АЕС в 2009 році і до будівництва нового реактора. З цього приводу Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс наголосив на важливості забезпечення енергоефективності, зменшення споживання та розвитку використання відновлювальної енергії.

Матеріали до теми:

• Краківський енергетичний саміт • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу
XS
SM
MD
LG