Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині шукають винних у раптовому подорожчанні хліба


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Прем’єр-міністр України Віктор Янукович поклав провину за «хлібну кризу» у Дніпропетровській області на помаранчеву голову облдержадміністрації Надію Дєєву. У регіоні ж називають інших винуватців підняття цін.

Ціни на хліб у Дніпропетровську на 20% піднялися ще наприкінці минулого тижня, однак прокоментувати це влада зібралася тільки сьогодні. За кілька годин після заяви глави уряду скликали термінову прес-конференцію.

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Вербицький запевнив, що в усьому винні хлібозаводи — мовляв, скористались чутками про поганий майбутній врожай і підняли ціни на хліб уже зараз.

Григорій Вербицький: «Ми вважаємо, на сьогодні немає підстав. До речі, сьогодні таке ж рішення ухвалене в Кабінеті Міністрів — підстав для подорожчання хліба немає. Що буде завтра чи після нового врожаю? Буде новий врожай — тоді й буде видно, скільки буде коштувати».

Щодо заяв Віктора Януковича про можливе звільнення обласного керівництва, пан Вербицький говорити не хотів — свої заяви хай Кабмін коментує сам, натомість назвав ще одного винного в подорожчанні — це міська влада Дніпропетровська, від якої, як він висловився, «чекали більш активних дій».

В області вину перекладають на столичну владу

В обласному управлінні агропромислового розвитку провину за «хлібну кризу» перекладають на столичну владу — торік вчасно не виділили бюджетних коштів для закупівлі запасів зерна до аграрного фонду продовольчого резерву, каже начальник управління Олександр Любович: «Ми звернулись до Президента, щоб цього року вчасно виділили гроші з державного бюджету на закупівлю зерна, щоб встигнути придбати за нижчими цінами, за 2-3 місяці вони зміняться».

Самі мешканці Дніпропетровська відповідальних за подорожчання хліба в місті бачать у столиці.

– Донецькі на чолі з Януковичем винні. Вони мають за це відповідати.

– Уряд, а хто ж винний? В газеті написали, що хліб дорожчати не буде, ввечері прочитала, а вранці приходжу — хліб дорожчий.


Між тим сьогодні з’явилась надія на те, що старі ціни на хліб повернуться. Вже завтра, запевняє обласна влада, знизить вартість виробів один із хлібозаводів, що випікає 15% хліба для обласного центру, з рештою — ведуть переговори. Контролюючі органи почали перевіряти обсяги торговельних надбавок на хлібобулочні вироби в мережах магазинів — вони не мають перевищувати 10% від вартості продукції.
XS
SM
MD
LG