Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатські контрабандисти спробували дельтаплани


Надія Петрів Ужгород, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Закарпатські контрабандисти винайшли новий спосіб перетину кордону й нелегального перевезення товарів — за допомогою дельтаплану. Самі закарпатці не дивуються, вигадували ще й не таке. Прикордонники кажуть, подібного інциденту в історії України ще не було, а обласна влада тим часом ламає голову над тим, як упередити подібне в майбутньому.

Новий оригінальний спосіб незаконного перетину кордону й перевезення контрабанди вигадали двоє закарпатців і мешканець Криму. Вони вирішили перевезти до Угорщини 8 ящиків цигарок на… саморобному мотодельтаплані.

Для перетину українсько-угорського кордону обрали ніч. Напоготові було й виправдання: мовляв, заблукали в темряві. На угорському боці, як припускають правоохоронці, товар від «горе-бізнесменів» мали прийняти спільники. Однак контрабанда не вдалася, бо шум від роботи мотору дельтаплана почули прикордонники Мукачівського загону. Каже речник загону Олександр Шимановський:

«Прикордонний наряд спостерігав, як до лінії державного кордону наближалася малогабаритна ціль, характерний для мотодельтаплану. Шум переміщувався в тилу ділянки. Після наказу начальника застави були застосовані сигнальні ракети, після чого дельтаплан розвернувся і зник».

Далеко втекти контрабандистам не вдалося, пошукова група прикордонників затримала їх за 15 кілометрів від кордону в селі Яноші, що на Берегівщині в Закарпатті. Дельтаплан на той час уже був розібраний і надійно захований у вантажівці. Там були й 8 ящиків цигарок, по сто блоків у кожному. Правоохоронці оцінили весь «товар» в 9 тисяч гривень, а порушників кордону переправили до прикордонної комендатури.

У той же час самі прикордонники визнають: спосіб контрабанди за допомогою дельтаплану зафіксували вперше в історії України. А ще кажуть, способи приховування незадекларованих цигарок, валюти чи інших речей стають все оригінальнішими.

Це підтверджує і мешканка прикордонного містечка Берегова Богдана, якій про контрабанду доводиться чути ледь не щодня:

«Я була дуже шокована одним прикладом, прочитала в одному з обласних видань. Був спосіб контрабанди, коли перевозили сосиски у паливному баку. Багато чула й про те, як перевозять так звані «сірі» телефони без ліцензій, без розмитнення – просто в коробках з-під сувенірів».

На початку 90-х років майже не було такого закарпатця, який би не спробував перевезти через кордон горілу чи сигарети, м’ясорубки чи розкладні стільчики.

З розпадом Радянського Союзу контрабанда стала чи не єдиними способом заробітку для жителів гірського краю, в якому немає ні промислових підприємств, ні земель для обробки, а відтак можливості законно заробляти гроші. Закарпатці вигадували нові й нові способи. 38-річна Ужгорода Людмила розповіла Радіо Свобода, що найчастіше за все прив’язувала до тіла блоки цигарок, одягала зверху широченні пальта й так намагалася перетнути кордон. Людмила:

«Це було ще те видовище, коли худенькі жінки з тоненькими руками та худенькими обличчями виглядали як огрядні баби, здорові такі. Це тому, що треба було чимось прикрити всі ці цигарки. І, на щастя, мене жодного разу не затримали!»

Наразі ж правоохоронці, прикордонники, служба безпеки та обласна влада думають, як протидіяти новому, занадто вже оригінальному способу контрабанди. Вчора з цього приводу радилися, в тому числі й з угорськими колегами. Вирішили перевірити всі місця базування літальних апаратів в прикордонних областях, дозволи на організацію польотів, уточнити райони польотів літаків й таке інше. А ще, за однією з пропозицій, вирішили взагалі запровадити поблизу державного кордону зону обмеження польотів.
XS
SM
MD
LG