Доступність посилання

ТОП новини

Український дипломат: ГУАМ не є протидією для якоїсь іншої міжнародної організації, ГУАМ — це організація «за», а не «проти»


Заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський висловив сьогодні на брифінгу в Баку переконання, що ця регіональна організація, яка об’єднує Грузію, Україну, Азербайджан та Молдову, «довела свою життєздатність». У рамках саміту ГУАМ у Баку відбулась також зустріч Президентів України і Азербайджану. Віктор Ющенко та Ільгам Алієв обговорили, зокрема, проблеми запуску в «прямому напрямку» нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський висловив сьогодні на брифінгу в Баку переконання, що ця регіональна організація, яка об’єднує Грузію, Україну, Азербайджан та Молдову, «довела свою життєздатність».

За його словами, за рік від офіційного оформлення ГУАМ як міжнародної Організації за демократію та економічний розвиток уже є результати її діяльності, серед яких не тільки створення її структури і ухвалені документи, а й збільшення товарообігу між країнами-членами до понад 2 з половиною мільярдів доларів, що означає здатність молодої організації «утримувати себе і розвиватися далі».

Сьогодні у перший день дводенного саміту Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ, який проходить у столиці Азербайджану, країни — члени організації домовилися про створення власного миротворчого контингенту.

Про це повідомив генеральний секретар організації, міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі.

У саміті беруть участь Президенти держав — членів ГУАМ — України, Грузії та Азербайджану, — а також лідери Литви, Польщі та Румунії.

Президент Молдови Владімір Воронін прислав замість себе Прем’єр-міністра країни Васіле Тарлева.

На порядку денному саміту — зменшення впливу Росії на поставки енергоносіїв та миротворчі операції в регіоні.

У рамках саміту відбулась також зустріч Президентів України і Азербайджану.

Віктор Ющенко та Ільгам Алієв обговорили, зокрема, проблеми запуску в «прямому напрямку» нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк.
XS
SM
MD
LG