Доступність посилання

ТОП новини

Готуй батареї з літа! Якщо влада дозволить…


Ярослав Гребенюк Луганськ, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Луганську щороку з середини жовтня, з початку опалювального сезону, щодня комунальники отримують скарги. Десять градусів тепла у квартирі — для місцевих мешканців не таке вже й диво. Улітку ніби саме час вирішити проблему. Але міська влада заважає людям ставити у квартирах індивідуальне опалення.

(RadioSvoboda.Ua)
У сотень луганців узимку батареї централізованого опалення залишаються холодними. Чекати кілька років, доки тепловики відремонтують мережі, згоден не кожний. До того ж влада все частіше нагадує, що її справа — підвести тепло до будинку, а внутрішня розводка по стояках — це турбота власників приватизованих квартир.

Таких квартир більшість. І часто мешканці бажають позбутись головного болю назавжди, встановивши індивідуальне опалювання. Мерія виступає проти такого вирішення проблеми.

Речник луганського міського голови Олександр Савенко пояснює, що коли більша частина квартир у будинку переходить на індивідуальне опалення, для решти «тепло стає просто за ціною золотим».

Олександр Паршин, директор підприємства «Термо», вважає мораторій на встановлення індивідуальних котлів незаконним. У 2006 році він зі своєю тепловою програмою посів друге місце на виборах луганського міського голови.

Олександр Паршин не розуміє, чому в Луганську неможливо зробити те, що є у Луганській області. Він наводить приклади міст Стаханова, де індивідуальне опалення, за його словами, монтують за міськими програмами, за рахунок міського бюджету. Або Кіровська, який, як каже Паршин, узагалі вирішив перейти стовідсотково на індивідуальне опалення.

Заборона не всім писана

Керівник міського управління житлово-комунального господарства Світлана Сукач іще наприкінці минулого сезону заявила: дозвіл на індивідуальне опалювання видаватимуть лише у виняткових випадках. Доводити унікальність свого випадку луганцям доводиться, простоюючи у чергах перед кабінетами півроку-рік.

У той самий час міські газети рясніють оголошеннями: «Встановимо індивідуальне опалення. Оформлення документів». Типові запитання — типові відповіді телефонного менеджера однієї з фірм, «Теплодар»:

«Усе офіційно. Упродовж місяця-півтора буде готовий повний пакет документів. Технічні умови, робочий проект, дозвіл та акт про зняття вас із обліку у „Теплокомуненерго“. Вам нікуди не потрібно буде йти. Все офіційно, не хвилюйтесь, ми гарантуємо».

Якщо індивідуальне опалення так уже вадить системі, чому спеціалізовані фірми легко отримують будь-які дозволи? Радіо Свобода намагалося отримати відповідь на це питання від начальника луганського управління ЖКГ, але Світлана Сукач відмовилась говорити на цю, здавалося б, профільну тему.
XS
SM
MD
LG