Доступність посилання

ТОП новини

Помер Джанфранко Ферре — архітектор італійської моди


Наталка Кудрик Рим, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Світ європейської моди залишився без великого стиліста Джанфранко Ферре. 63-літній італійський дизайнер помер минулої ночі у міланській лікарні внаслідок крововиливу в мозок. Ферре вважали архітектором не лише італійської, а й світової моди.

Маестро Джанфранко Ферре завершував чергову колекцію чоловічого одягу, і за кілька днів бородатий товстун в окулярах мав знову з’явитися на подіумі зі своїми моделями. Та перенесені раніше два інсульти, цукровий діабет усерйоз нагадали про себе і цього разу не відпустили дизайнера на подіум.

Його шлях до високої моди почався з браслетів, пасків, брошок та інших аксесуарів, виготовлених зі шкіри. Ще коли був студентом Міланського політехнічного інституту, він виготовляв ці прикраси вдома наодинці після вечері.

На початку 1970-х аксесуари дипломованого архітектора Джанфранко Ферре вже замовляють власники міланських бутиків. Згодом від дрібниць модельєр переходить до оформлення інтер’єрів та створення одягу.

Він додає до звичайних речей власні родзинки, які вирізняють стиль Ферре з-поміж інших метрів італійської моди. Це, наприклад, спортивні пальто зі вшитими наплечниками чи хіт його колекцій — біла сорочка з чоловічого гардеробу, елегантно перешита і оздоблена для жінки. За конструктивізм і суворість класичного стилю модельєра називали архітектором моди.

Джанфранко Ферре згадують як невтомного трудоголіка, котрий міг працювати 14 годин на добу. Він заряджав енергією всю команду співробітників Дому моди «Джанфранко Ферре». «Щодня починати щось нове, не бути жертвою власного „я“» — таким було життєве кредо стиліста.

Журналістка Лаура Лауренці згадує, що Ферре був дуже дотепний чоловік: «Він постійно жартував, був дуже допитливим і з великим почуттям гумору. Він умів розрядити будь-яку складну ситуацію і сприймав усе дуже мудро та розумно».

Світове визнання Джанфранко Ферре здобув у 1989 році, коли він, перший модельєр-іноземець, очолив престижний французький Дім моди «Крістіан Діор». Зачаровані колекціями італійця, знані стилісти і шановані клієнти говорили, що на подіум повернувся сам Діор.

Після восьми років роботи в Парижі у лаврах слави дизайнер повертається до Мілана і присвячує себе власному Домові моди.

Марка «Gianfranco Ferré» — це гарантія сучасного дизайну та високого стилю без надмірної скромності. Власне, сам маестро Ферре скромністю не славився.

Минулого січня у Мілані під час тижня чоловічої моди він вийшов на подіум під написом-афоризмом. Тепер ці слова звучать як епітафія: «Я ніколи не буду таким, як хтось, але і хтось інший ніколи не буде таким, як я».
XS
SM
MD
LG