Доступність посилання

ТОП новини

Українські перспективи ГУАМ


Тетяна Ярмощук Київ, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розвиток енергетики та миротворчі операції – це основні питання саміту країн-учасниць ГУАМ, який закінчився сьогодні в Баку. Це чергові декларації чи реальна перспектива розвитку стосунків? Про що домовилися і чого не вдалося досягти лідерам країн-учасниць Організації за демократію та економічний розвиток — за участю Грузії, України, Азербайджану та Молдови — на черговому саміті?

Українська делегація на саміті країн учасниць ГУАМ.
Баку, 19 червня 2007 р.
(official site)
Президент України в Баку говорив, що треба зміцнювати транзитні можливості та взаємодію у енергетичній сфері. Віктор Ющенко наголосив, що Азербайджан, Грузія, Україна, разом із гостями саміту Польщею та Литвою ініціювали створення єдиного простору видобутку та транзиту енергоресурсів. За словами Ющенка, підґрунтям для цього став проект Євразійського нафтотранспортного коридору, головною ланкою якого є вже побудований нафтогін “Одеса-Броди”.

І тут Президент Ільхам Алієв запевнив, що Азербайджан збільшує видобуток нафти, тож зможе заповнити цей нафтопровід, який мав би постачати каспійські енергоносії до Європи.

Одеса — Броди не має перспектив?

Утім азербайджанський експерт з енергетичних питань Ільгам Шабан каже, що перспективи нафтогону “Одеса-Броди” далі не визначені. На сьогоднішній день проект “Одеса-Броди” далекий від комерційної рентабельності, і до цього часу важко уявити форму участі у ньому Азербайджану, оскільки кінцева мета проекту та методи його реалізації не зрозумілі, вважає він.

Що ж до спільних миротворчих проектів, то Україна запропонувала створити антитерористичний центр ГУАМ. Водночас Президент Віктор Ющенко заявив, що сучасні “заморожені конфлікти” слід врегулювати політичним шляхом і першим кроком до цього є визнання територіальної цілісності.

Миротворчий контингент ГУАМ?

Крім цього, країни-учасниці ГУАМ розглянули можливість створення власного миротворчого контингенту, який діяв би в рамках мандату ОБСЄ або Ради безпеки ООН. Однак, на думку деяких експертів, Росія зробить усе можливе, щоб не допустити ефективної діяльності миротворчого контингенту країн-учасниць ГУАМ.

Український політолог Олександр Сушко вірить, що ініціативи у сфері безпеки таки матимуть майбутнє, хоча раніше члени ГУАМ не завжди знаходили спільну думку з цього питання. Коли йдеться про антитерористичну діяльність, то це є кроком уперед, переконаний Сушко.

Від сьогодні головування в ГУАМ перейшло до Азербайджану.

Матеріали до теми:

• До саміту ГУАМ у Баку
XS
SM
MD
LG