Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську виховують «віртуальних патріотів» з огляду на Росію?


Ярослав Гребенюк Луганськ, 20 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську провели перший конкурс комп’ютерних розробок патріотичної спрямованості. Роботи, що отримали призи збираються відвезти на оглядини послу Російської федерації Віктору Чорномирдіну.

"Молодогвардієць" Арсен Клінчаєв оголошує переможців партотичного конкурсу
(RadioSvoboda.Ua)
Хай-тек-пропагандою зайнялась Луганська обласна держадміністрація. Сьогодні отримали нагороди переможці першого конкурсу патріотичних комп’ютерних розробок. Школярі і вчителі мали розробити презентацію, сайт або комп’ютерну гру, які б навчали любити батьківщину.

Серед призерів були досить курйозні твори. Наприклад, в одній грі треба знайти певне місто на мапі Луганщини. Правильна відповідь знаменує зникнення міста з карти. 12 робіт із двох десятків поданих на конкурс управління у справах молоді та спорту стали переможцями.

«І для конкурсу, і для себе. Азарт, звісно, в мене був...»

Так сайт, розроблений десятикласником із Молодогвардійська Дмитром Воронковим, виглядає майже професійно. За роботу він взявся не тільки з метою перемогти.

Дмитро Воронов: «І для конкурсу, і для себе. Азарт, звісно, в мене був. Я працював десь місяць, плюс збирав інформацію по музеях, по школах, по бібліотеках. Цікава тема, я поповнив свої історичні знання».

Робота, присвячена підпільникам «Молодої гвардії», звісно, отримала спеціальний приз від однойменної громадської організації, що діє під егідою Партії регіонів. Завдяки цій партії сайт Дмитра Воронкова скоро з’явиться в глобальній мережі.

Обурення викликала українська мова...

На презентації робіт лідер сучасної «Молодої гвардії» Арсен Клінчаєв виступив із критикою іншого сайту, присвяченого Луганщині. Обурення молодіжного лідера викликала мова сайту – українська, її, стверджував Клінчаєв, розуміє лише 20% луганців.

Авторка цієї роботи, вчителька інформатики з Алчевська Ольга Синівська з цим докором не згодна: «Я працюю в російськомовній школі, у нас ведеться викладання російською мовою. Проте ми живемо в Україні і ми повинні знати державну мову. Матеріал для сайту у нас спочатку був готовий російською мовою, потім ми перекладали його українською. Це моя позиція».

До Чорномирдіна – щоб «дістатися верхівки»

Натомість лідер «Молодої гвардії» вважає, що патріотизм луганців має знаходити відгук і в Російській федерації. Днями Арсен Клінчаєв збирається організувати зустріч авторів робіт із такими ж хлопцями із російської партії «Єдина Росія». Також він пообіцяв відвезти конкурсні твори на зустріч із послом Російської Федерації Віктором Чорномирдіним.

Арсен Клінчаєв: «Щоб розповісти про такі речі, це треба дістатись самої верхівки».

Можна передбачити, що роботи патріотичного конкурсу послу Росії сподобаються. Серед робіт-призерів не було жодної, присвяченої Луганщині як частині України. І майже всі вони виконані російською мовою.

Матеріали до теми:

• Луганець став призером всесвітнього конкурсу юнацьких проектів корпорації Intel
XS
SM
MD
LG