Доступність посилання

ТОП новини

Губить людей не пиво? Луганська «війна» за літні майданчики


Ярослав Гребенюк Луганськ, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Літні майданчики в Луганську стали предметом суперечок між мешканцями і міською владою. Також їх використовують у боротьбі між собою місцеві бізнесмени.

У луганській пресі розгорнулась кампанія проти літніх пивних майданчиків. Їхніх власників звинувачують у споюванні молоді та ще у багатьох гріхах. І часто однакові публікації виходять одразу у кількох газетах, що свідчить про замовний характер статей.

Міська влада визнає, що насправді деяка шкода від майданчиків є, проте не завжди. Тільки від тих, які працюють з порушеннями. Але таких, за словами начальника управління розвитку споживчого ринку та сфери послуг Юрія Ряплова, поменшало, в порівнянні з минулим роком.

Чиновники кажуть, що підприємці пишуть нісенітниці

Чиновникам міськради невідомо, чи продають спиртні напої неповнолітнім, проте вони погоджуються, що у заявках на влаштування майданчика підприємці часто пишуть нісенітниці.

Юрій Ряплов: «Підприємці подають заявки на кожний майданчик: і скільки реалізаторів працюватиме, і скільки вони отримуватимуть. Ми ці дані потім передаємо в податкові органи. Коли вказують, приміром, за 4-годинний робочий день 200 гривень на місяць, звичайно, решту віддають у конверті. Бо зрозуміло, що за 200-300 гривень, за мінімальну зарплату ніхто не працюватиме».

Між тим, за кращі місця у центрі Луганська сперечаються серйозні бізнесмени. Ті, хто бажає вигнати теперішніх власників пивних наметів, мають повну підтримку від громадян.

«Діти гуляють поміж трьох пивних наметів та літнім майданчиком ресторану. Цей ресторан у дитячому парку, до речі, теж колись починався з такого ж майданчику», – каже луганець Олександр Журавльов.

Від минулого року кількість майданчиків та виносних столиків у місті зменшилась на третину – зі 180 до 120. Але покращення немає. У сквері Пам’яті, наприклад, один намет прибрали, але майданчик, що залишився, збільшився вдвічі.

Влада обіцяє усе впорядкувати

Чиновники наполягають на тверезому розрахунку. Муніципалітет має визначити конкретні місця і оголошувати конкурс оренди, як це робиться на маршрутах громадського транспорту.

Юрій Ряплов: «Треба затвердити конкретні місця. Такі, що підходять підприємцям і не заважатимуть жити мешканцям, бо ж, як би цього не бажали, все одно ставитимуть літні майданчики. Отже їх треба правильно впорядкувати. Підрахувати все».

Таку роботу начальник управління розвитку споживчого ринку та сфери послуг Юрій Ряплов обіцяє провести перед наступним сезоном. Хоча про впорядкування та офіційне оформлення робітників літніх майданчиків луганська міськрада почала говорити ще 2 роки тому, але безлад продовжується й по сьогодні.
XS
SM
MD
LG