Доступність посилання

ТОП новини

Львівський піар на кістках


Львів 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Древній Львів побудований на цвинтарях. Під час ремонтних робіт доволі часто у центральній історичній частині знаходять поховання. Однак справу не доводять до кінця. Виявляється, що людські останки нікому перепоховати. Днями у центрі Львова під час земляних робіт біля міського муру віднайшли унікальний історичний пласт. За прогнозами фахівців, це найдавніший міський цвинтар 14 століття. Однак важкою технікою знищили культурний шар.

Людські кістки
(RadioSvoboda.Ua)
Місце розкопок
(RadioSvoboda.Ua)
Днями власники кав’ярні почали будівельні роботи під зведення офісу і котельні при оборонному мурі. Вони мають дозвіл на проведення будівельних робіт від колишнього начальника управління охорони історичного середовища, а нині заступника начальника управління охорони культурної спадщини обласної адміністрації Андрія Левика, а також історико-містобудівне обґрунтування. Колись на цій території був францисканський монастир і єзуїтська колегія, у якій навчався Богдан Хмельницький.

Людські кістки з землею вивезли на сміттєзвалище

Котлован рили екскаватором. Кілька машин землі робітники вивезли на сміттєзвалище. Під час робіт співвласниця кафе Надія Тарасевич і робітники побачили людські кістки.

Пані Надія розповіла, що одразу ж припинили роботи і повідомили управління історичної спадщини: «Ми б не починали навіть проектні роботи. Нам ніхто не казав нічого про цвинтар. Розроблялось історико - містобудівне обґрунтування. Всі дали дозволи – ніде нічого не вказано».

Іван Сварник, віце-президент Товариства шанувальників Львова, зауважив, що при земельних роботах в історичній частині міста, яка належить до Світової спадщини ЮНЕСКО, мав бути присутній представник управління історичної спадщини. Водночас співвласниця кафе зазначила, що вона не тримала у таємниці, що розпочинає будівельні роботи.

Іван Сварник: «Навколо всіх монастирів були цвинтарі. За розпорядженням австрійських властей у 1786 році усі могили ексгумували і останки перепоховали на міських кладовищах. А те, що лишилось у землі, не позначено в жодних документах про місто».

Ніхто не має права порушувати спокій померлих

Володимир Шишак, головний керівник археологічних досліджень, розповів про розкопки: «Моє завдання дослідити високий мур. Маємо копати до підошви, щоб побачити, як збудований. Чисто археологічно можу визнати дату з похибкою 50 років, але тут культурний шар вивезений. Його зруйнували, і як це зробити, я не знаю».

Яка кількість людських останків знайдена, невідомо. Вони хаотично складені у продуктові коробки, частину привезли зі сміттєзвалища. Днями їх досліджуватиме антрополог із Києва.

Торік під час ремонтних робіт на площі Ринок, поблизу Латинської катедри знайшли міський цвинтар і кістки 48 людей. Досі вони лежать у мішку під столом в офісі у Володимира Шишака. Останками колишній городян ніхто із влади не цікавиться, дозволу на перепоховання не дають.

Археолог Володимир Шишак каже, що у снах йому часто сняться мертві душі і щось просять. А духовенство оцінює той факт, що не перепоховали останки, як злочинний. Оскільки під час проведення християнського обряду поховання могилу запечатують і ніхто не має права порушувати спокій мертвих. В іншому разі гріхи покутуватимуть живі люди. Ті, хто порушують спокій померлої людини, похованої за християнським обрядом, не усвідомлюють загрози для свого життя і життя своїх рідних.

Матеріали до теми:

• Ще одна братня могила в Одесі. У сталінські часи кожен десятий одесит був репресований • Відкриття меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні • Там, де поховані вбиті нацистами євреї, спорудять меморіал
XS
SM
MD
LG