Доступність посилання

ТОП новини

На саміті Євросоюзу в Брюсселі триває пошук компромісу щодо європейського договору


Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка наразі виконує роль голови ЄС – намагається сприяти подоланню розбіжностей із Польщею та Великою Британією.


Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка наразі виконує роль голови ЄС – намагається сприяти подоланню розбіжностей із Польщею та Великою Британією.

Варшава, як і раніше, намагається переглянути систему подвійної більшості голосів при ухваленні рішень в Раді ЄС.

Чехія також не погоджується з певними пунктами і домагається, щоб у новому документі було зафіксовано, що повноваження можуть не тільки передаватися «нагору», у Брюссель, а й навпаки – знову переходити на національний рівень.

Лондон виступає проти розширення повноважень керівництва ЄС.

А Нідерланди мають зауваження, що торкаються ролі національних парламентів, держсектора та критеріїв розширення ЄС.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив у зв’язку з цим: «Ми хотіли б, щоб нові країни-члени ЄС не давали аргументів тим, хто виступає проти великого об’єднання Європи. Тому ми звертаємося до всіх (особливо до нових членів) із закликом показати тим, хто сумнівається: розширення ЄС не було помилкою».

Новий документ має замінити проект Конституції ЄС, який не вдалося ухвалити 2 роки тому.

Саміт відбувається в режимі «понаднорми» – дискусії минулого дня тривали і вночі, у п’ятницю ввечері розмови все ще продовжуються за зачиненими дверима.

Матеріали до теми:

• Чи ухвалить ЄС на нинішньому саміті конституційну угоду? • Що чекає на новий проект Євроконституції? • Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»? • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG