Доступність посилання

ТОП новини

Анґела Меркель намагалася у п’ятницю на саміті ЄС в Брюсселі знайти шлях до подолання опору новій конституційній угоді Євросоюзу


Василь Зілгалов Прага, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні другий день саміту Європейського Союзу, учасники якого, як виглядає, зайшли у глухий кут. Обговорення нової конституційної угоди ЄС триває важко і сьогодні по обіді просочувалася інформація про складні спроби головуючої на саміті канцлера Німеччини Анґели Меркель переконати Польщу – не блокувати ухвалення угоди. Варшава не погоджується на нову систему голосування в ЄС. Та й Велика Британія також не хоче відступитися від своїх застережень щодо нинішнього, німецького, проекту конституційної угоди.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель на саміті ЄС в Брюсселі, 22 червня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Хав’єр Солана, намагався і в п’ятницю бути оптимістичним щодо результатів саміту ЄС: «Я дуже сподіваюся, що ми можемо мати угоду вже сьогодні. Я думаю, що всі були надзвичайно конструктивними минулої ночі. І я маю велику надію, що ми в змозі досягти цього сьогодні».

А головний ініціатор нової угоди, канцлер Німеччини не приховувала у п’ятницю, як важко проходять головні дискусії: «Ми важко працюємо. Проблеми ще залишаються, але кожен учасник намагається робити свою справу якнайкраще».

Польща й далі активно виступає проти запропонованої системи голосування в ЄС

Вже зранку у п’ятницю Анґела Меркель провела зустріч із президентом Польщі Лехом Качинським, бо Варшава так і не відкликала своєї незгоди через нову систему голосування в ЄС за нинішнім проектом угоди, коли Німеччина й інші великі країни отримували б у Раді ЄС удвічі більше голосів аніж, наприклад, Польща. Не допомогло у цих німецько-польських переговорах навіть посередництво Литви і Франції.

Особливо всіх учасників саміту ЄС шокувало повернення Польщі до риторики про німецьку вину часів Другої світової війни, бо Варшава знову обвинувачує Берлін у тому, що поляків нині удвічі менше ніж німців завдяки злочинам нацистів. Хоча чимало спостерігачів розуміють побоювання Польщі щодо зменшення впливу новоприйнятих країн ЄС, що позначиться і на їхньому фінансовому та економічному становищі. З усього було видно, як повідомляють спостерігачі, що глава делегації Великої Британії Тоні Блєр і в п’ятницю не випромінював оптимізму щодо чотирьох британських застережень до нової угоди – надмірна централізація зовнішньої політики ЄС, спільна судова система, податкова політика і права людини, соціальна система ЄС.

У випадку невдачі саміту може виникнути масштабна криза в ЄС

Представник Люксембургу, прем’єр цієї країни Жан-Клод Юнкер, який захищає інтереси 18-ти країн, що вже повністю ратифікували стару конституцію ЄС, висловив побоювання, що вимоги значних змін до конституційної угоди взагалі поховають її. Напередодні була навіть інформація, що польська сторона запропонувала відкласти угоду до 2020 року, що ніби-то категорично відкинув президент Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінґ.

Якщо нинішній самміт зазнає невдачі, це призведе, на думку багатьох експертів, до масштабної кризи у ЄС . Особливо негативно позначиться можливий провал саміту на країнах що очікують вступу до ЄС – це балканські країни, Туреччина і, звичайно, Україна.

Матеріали до теми:

• Чи ухвалить ЄС на нинішньому саміті конституційну угоду? • Що чекає на новий проект Євроконституції? • Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»? • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС
XS
SM
MD
LG