Доступність посилання

ТОП новини

ЄС застерігає Пріштину від одностороннього проголошення незалежності Косова


Анамарія Рамач Белград, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — ЄС попередив Пріштину, що рішуче виступає проти одностороннього проголошення незалежності Косова, після того, як Росія, надаючи підтримку Сербії, вдруге відкинула нову пропозицію резолюції ООН щодо майбутнього статусу цієї провінції.

(RadioSvoboda.Ua)
І після переговорів зі Штефаном Лене, спеціальним посланцем ЄС щодо статусу Косова, який у четвер приїздив до Пріштини, офіційні представники Косова чітко не визначилися, чи братимуть участь у можливих нових переговорах щодо майбутнього статусу провiнцiї. Адже вони заявляли про можливість одностороннього проголошення незалежності краю у разі продовження переговорів.

Штефан Лене закликав косовських лідерів співпрацювати з міжнародним спiвтовариством у процесі врегулювання косовського статусу та утриматися від односторонніх рішень, попереджаючи, що такий хід міг би бути ризикованим для подальшої співпраці: «Одностороннє проголошення незалежності, або інші невідповідні дії у Косові можуть спричинитися до втрати порозуміння, якого ви, тим часом, досягли. Це було б дуже великим кроком назад, який не допоміг би в подоланні решти перешкод. Натомість він спричинив би набагато більше нових перешкод. Я упевнений, що ваші лідери усвідомлюють це».

Керівництво Косова не хоче довго чекати

Президент Косова Фатмір Сейдіу заявив, що Пріштина ще не отримала офіційної вимоги щодо відстрочення на 120 днів вирішення статусу Косова. Вiн наголосив, що косовські лідери і далі будуть співпрацювати з міжнародною організацією у процесі вирішення майбутнього провінції.

Фатмір Сейдіу: «Наша позиція базується на тому, що пакет Ахтісаарі є документом, який ми ухвалили, котрий є міжнародним документом, і який не передбачає переговорів, так само, як переговорів не передбачає незалежність краю. Для нас важливо бути послідовними у діях, та щоб у рішенні Ради Безпеки була точна дата встановлення незалежності Косова».

Тоді як посланець ЄС Штефан Лене зазначив, що процес визначення статусу Косова є історичним процесом, і через це не можна говорити про чiткi часові рамки.

Косово не може бути заручником постійного спротиву офіційної Росії

З іншого боку, член косовської команди переговорників та лідер найбільшої опозиційної Демократичної партії Косова Хашім Тачі виключив будь-яку можливість дій Пріштини у напрямку здійснення односторонніх кроків та проголошення незалежності. За його словами, було б нерозумно, якби косовські політики діяли односторонньо, без підтримки союзників.

Хашім Тачi при цьому зауважив, що Косово не може бути заручником постійного спротиву офіційної Росії: «Звичайно, що Росію не можна ігнорувати, але не можна і перебільшувати її роль у цьому процесі. Хочу, щоб і Росія була частиною цього міжнародного рішення, але Косово не може бути заручником настрою однієї людини або однієї країни».

За словами посланця ЄС Штефана Лене, наразі у Раді Безпеки ООН здійснюють додаткові кроки для того, щоб резолюція про остаточний статус була ухвалена одноголосно. Він сказав, що рішення стосовно статусу Косова мусить мати найкращу можливу основу та повну міжнародну легітимність.

Матеріали до теми:

• Брюссель поновив переговори з Сербією про інтеграцію до ЄС • Що стоїть за невідкладними вимогами Джорджа Буша щодо незалежності сербської провінції Косово? • Джордж Буш: Косово повинно стати незалежним
XS
SM
MD
LG