Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель поновив переговори з Сербією про інтеграцію до ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євросоюз поновив переговори з Сербією щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію. Після закінчення цих переговорів Белград може отримати статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Комісар ЄС із розширення Оллі Рен заявив, що Сербія може розраховувати на кандидатський статус тільки після того, як видасть трибуналу в Гаазі всіх обвинувачених у військових злочинах.

Комісар ЄС із розширення Оллі Рен
(epa)
13 червня стало однією з важливих дат на шляху Сербії до Євросоюзу – Брюссель врешті поновив переговори щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію. Нагадаємо, що ЄС припинив ці переговори трохи більше, ніж рік тому, через незадоволення тим, що сербський прем''єр-міністр Воїслав Коштуниця порушив обіцянку заарештувати підозрюваного в геноциді Ратка Младича. Нині, після нещодавньої передачі правосуддю генерала Здравко Толимира, Брюссель поновив переговори з Белградом щодо угоди про тіснішу інтеграцію з Євросоюзом.

Белград мусить видати й решту підозрюваних у військових злочинах

Після зустрічі з керівником переговорів Сербії з Євросоюзом Божидаром Джеличем Комісар ЄС із розширення Оллі Рен заявив: “Для поновлення переговорів щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію було важливо, що ми бачили чіткі зобов''язання і конкретні ефективні дії з боку нового уряду Сербії. Ми це бачили, і минулого тижня Головний прокурор трибуналу в Гаазі пані дель Понте це підтвердила. Нині ми ведемо переговори, і для їхнього завершення, для підпису під Угодою про стабілізацію і асоціацію необхідно виконати передумову – це повна співпраця з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії, що має призвести до арешту і передачі до Гааги всіх тих звинувачених, які ще не передані правосуддю”.

Це означає, що Белград зобов''язаний спочатку передати Гаазькому трибуналу Ратка Младича і всіх інших підозрюваних у військових злочинах, а вже потім розраховувати на завершення переговорів щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію, яка відкриває шлях до отримання кандидатського статусу в Євросоюзі.

Сербія прагне отримати статус кандидата вже наступного року

Головний учасник переговорів із ЄС від Сербії Божидар Джелич заявив, що Белград заарештує Младича як тільки встановить місце його перебування. Джелич також пообіцяв, що його країна робитиме все від неї залежне, щоб просуватися до членства в Євросоюзі: “Ми разом докладаємо всіх зусиль у прагненнях іти до Європи, для того, щоб у рекордний час досягти необхідного поступу. Тому що ми дуже запізнюємося зі вступом до Євросоюзу у порівнянні з нашими сусідами. Нам слід їх наздогнати”.

За словами Божидара Джелича, Белград прагне отримати статус кандидата вже наступного року.

Матеріали до теми:

• Що стоїть за невідкладними вимогами Джорджа Буша щодо незалежності сербської провінції Косово? • Карла дель Понте задоволена Сербією • ЄС відновлює переговори зі Сербією про стабілізацію та приєднання • Головою Ради Європи стала Сербія – країна з проблемною демократією • Сербські політики досягли домовленості про формування проєвропейського уряду • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово?
XS
SM
MD
LG