Доступність посилання

ТОП новини

Головою Ради Європи стала Сербія – країна з проблемною демократією


Анамарія Рамач Белград, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минулої п’ятниці Сербія стала головою Комітету міністрів Ради Європи. Країна з проблемною демократією, як іноді називають Сербію, півроку очолюватиме засідання Ради Європи та відстоюватиме основні її принципи.


Черга Сербії головувати у Раді Європи надійшла в хвилину глибокої політичної кризи в країні. Упродовж трьох місяців після парламентських виборів, які відбулися на початку року, сербські політики намагалися сформувати уряд. Проте минулого тижня спікером Парламенту Сербії обрали члена ультранаціоналістичної Сербської радикальної партії Томислава Николича, політика, який не приховує негативного ставлення до інституцій Євросоюзу. Лідер ультраправих Воїслав Шешель перебуває під слідством у Гаазі, обвинувачений в організації етнічних чисток у колишній Югославії протягом 90-их років. Через події щодо формування уряду та обрання голови парламенту, шестимісячне головування Сербії було до останньої хвилини під знаком питання.

Проєвропейські партії у парламенті Сербії врешті перемогли

Партіям демократичної проєвропейської орієнтації президента Тадича та прем’єр-міністра Коштуниці у п’ятницю нарешті вдалося сформувати парламентську більшість. Учасники засідання у Стразбурі цю вістку відразу привітали.

Сербія очолюватиме Комітет міністрів Ради Європи під гаслом «Одна Європа – наша Європа». За словами міністра закордонних справ Вука Драшковича, який офіційно перебрав головування від попередника із Сан Марино, Сербія виступає за Європу без війн та без кордонів. Чотирма основними пріоритетами Сербії під час керівництва Радою Європи буде: підтримувати основні цінності Ради Європи, боротися проти тероризму та організованої злочинності, будувати більш гуманну Європу, і, насамперед, підтримувати цінності та цілі Ради Європи в регіоні Південно-східної Європи.

За словами міністра Драшковича, «Сербія відстоюватиме європеїзацію Балкан, бо лише так можна уникнути небезпеки від «косовізації» і регіону, і Європи, і ще багатьох держав у світі».

Вук Драшкович: «Мене тішить передусім те, що наші пріоритети одноголосно схвалені, що мені дає підстави для переконання, що Сербія не підведе Раду Європи, що виконає свої обов’язки, з акцентом на тому, що слід дотримуватися усіх міжнародно визнаних кордонів країн, та що Сербія не може бути винятком».

Шанси для європейської Сербії

Усі європейські офіційні чинники привітали формування сербського уряду. Вчора подав у відставку і ультраправий спікер парламенту Николич.

А вже сьогодні Парламент Сербії обговорював проект закону про міністерства, необхідного для формування нового уряду Сербії, який мають призначити до кінця завтрашнього дня. Отже, шанси для європейської Сербії все-таки є. Підтвердженням цього стала ще одна гарна вістка для громадян Сербії: на вихідних Сербія стала переможцем Євробачення. Співачку Марію Шерифович, окрім найвищих вітчизняних, привітали і закордонні державники.

Матеріали до теми:

• Сербські політики досягли домовленості про формування проєвропейського уряду • Обрання спікером парламенту Сербії ультраправого націоналіста поглибило політичну кризу в країні • Ультранаціоналіст на чолі сербського Парламенту • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово?
XS
SM
MD
LG