Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль українського кіно «Відкрита ніч»


Леся Бакалець Холодна ніч та кінотеатр просто неба – фестиваль «Відкрита ніч» українського кіно пройшов у Києві. Кілька сотень кіноманів зібралися на майданчику поблизу Андріївського узвозу.

Пластмасові стільці, темрява та широкий екран попереду. Хто більш досвідчений, запасся теплим одягом, ковдрою, термосом із чаєм. Ніч буде довгою і точно не спекотною, однак усі зібралися на єдиний в Україні національний фестиваль вітчизняного кіно «Відкрита ніч».

З якою метою організували такий захід, розповів його арт-директор Михайло Іллєнко: «Я хочу, щоб кожен глядач міг сказати сьогодні: я дивися українське кіно».

Подивитися українське кіно серйозно міг зіпсувати дощ. Однак член журі, лідер гурту «Кому вниз» Андрій Середа запевняє: негода – не перешкода. Каже, що люди прийшли, подолавши понад 70 крутих сходинок (це єдиний шлях до майданчика), а це вже великий подвиг: «Якщо люди піднімаються сюди без ліфту, то дощ – це якась дрібнота».

5 гривень кіно не врятують...

Між крутими східцями стояли хлопці зі старими камерами та просили пожертвувати кошти на розвиток українського кіно. Брати Капранови кинули по 5 гривень, але кажуть, цим кіно не врятуєш: «Я думаю, одні ми тут не впораємось. Ми повинні робити вклади тим, що будемо купувати квитки на українські фільми, яких немає. Тут потрібен перший внесок, перший поштовх, який повинен дати незалежний продюсер, ну, або держава. Без одноразового такого великого внеску ми тут по 5 гривень багато не назбираємо».

Цього року фестиваль був урожайним на ігрове кіно, а дорослих анімаційних робіт не було взагалі. Мультфільми показували тільки дитячі, які виграли в попередньому конкурсі і отримали перепустку на фестиваль. 14-річний Віктор Тупік отримав навіть першу свою нагороду на дорослому фестивалі. Його анімація «Історія замку червоних троянд» – про зачаровану принцесу, яку поцілунком врятував кіт (згодом виявилось, що він також зачарований принц). У фіналі – велике кохання. Працювати над мультиком Вікторові сподобалось: «Зняти мультик – це неважко. Головне, щоб було бажання».

Наприкінці фестивалю свої нагороди отримали режисери у різних номінаціях, а також кращий оператор та звукорежисер.

Світало. Одна ніч українського кіно закінчувалася. Наостанок програма-максимум від Михайла Іллєнка. Він зауважив, що наступного року фільмів на фестивалі має бути так багато, щоб на їхній перегляд не вистачило полярної ночі.
XS
SM
MD
LG