Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля та енергетика в центрі уваги саміту Організації Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС)


Лідери 12 чорноморських країн обговорили стосунки з Європейським Союзом та регіональні енергетичні коридори на своєму щорічному саміті в понеділок у найбільшому турецькому місті, Стамбулі. Організація Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС), яка була заснована 15 років тому, прагне посилити свій енергетичний сектор, враховуючи бажання Європейського Союзу диверсифікувати свої джерела енергопостачання.


Лідери 12 чорноморських країн обговорили стосунки з Європейським Союзом та регіональні енергетичні коридори на своєму щорічному саміті в понеділок у найбільшому турецькому місті, Стамбулі.

Організація Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС), яка була заснована 15 років тому, прагне посилити свій енергетичний сектор, враховуючи бажання Європейського Союзу диверсифікувати свої джерела енергопостачання.

Деякі країни — члени ОЧЕС вже є членами Європейського Союзу, інші, такі, як Туреччина, ще ведуть переговори щодо свого майбутнього членства. Цього року ЄС уперше відправив свого представника на дводенний саміт.

Всі нафтопроводи ведуть на Захід

Європейський Союз заохочує ОЧЕС збудувати автотрасу навколо Чорного моря, щоб транспортно сполучити країни-члени та збільшити об’єми регіональної торгівлі. Йдеться також про побудову нафто- та газопроводів, які мали б постачати каспійську нафту та газ на Захід.

Туреччина, одна із засновників ОЧЕС, прагне стати енергетичним коридором між Каспійським регіоном та Заходом і виступає з ініціативами проектів побудови нових нафто- та газогонів. Минулого року запрацював новий нафтопровід, який розпочинається в Баку, курсує через Грузію та завершується в турецькому середземному порту Джейхан. У квітні цього року розпочалося будівництво ще одного нафтопроводу, який перекачуватиме російську на казахську нафту з чорноморського узбережжя до Джейхана.

Проте турецькі плани зустрічаються з великою конкуренцією з боку Росії, яка вже відіграє роль центрального енергопостачальника для європейських ринків. ЄС сьогодні імпортує 40% свого газу; майже половина цього — це російський газ.

Минулої суботи у Римі італійська енергокомпанія “ЕNI” та російський “Газпром” підписали угоду про будівництво нового газопроводу по дну Чорного моря, який прямуватиме від Росії до Болгарії. Звідти одна гілка повернеться на північ Європи до Словенії та Австрії, друга піде через Грецію на південь Італії.

Переваги нафтопроводу Одеса — Броди


У саміті бере участь Президент України Віктор Ющенко, який у рамках форуму проведе низку двосторонніх зустрічей із Президентами Болгарії, Румунії, Сербії, Туреччини та Молдови.

А 26 червня Віктор Ющенко виступить із промовою на відкритті конференції «Схід зустрічає Захід: нові кордони енергетичної безпеки». У цьому виступі Ющенко, зокрема, представить переваги нафтопроводу Одеса — Броди для транспортування нафти в Європу.

ОЧЕС також прагне створити тіснішу торговельну співпрацю з Європейським Союзом. Віце-президент Європейської Комісії Ґюнтер Фергойґен бере участь у сьогоднішній сесії саміту.

Вірменію, яка є єдиною країною, що не має дипломатичних стосунків із Туреччиною, на саміті представляє не Президент чи Прем’єр-міністр, а міністр закордонних справ.

До ОЧЕС входять 12 країн: Албанiя, Азербайджан, Болгарiя, Вiрменiя, Грецiя, Грузiя, Молдова, Росiя, Румунiя, Сербiя, Туреччина, Україна.

Країнами-спостерiгачами в ОЧЕС є Австрiя, Бiлорусь, Єгипет, Iталiя, Нiмеччина, Польща, Словаччина, США, Францiя, Хорватiя та Чехiя.

Три країни — члени ОЧЕС, Греція, Болгарія та Румунія, — члени Європейського Союзу. ОЧЕС охоплює територію, що становить майже 20 мільйонів квадратних кілометрів із населенням, що нараховує 350 мільйонів осіб. Після Перської Затоки чорноморський регіон є другим найбільшим джерелом нафти та газу.
XS
SM
MD
LG