Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні виповнюється 35 років від дня так званої «Дніпродзержинської революції»


У 1972 році близько тисячі мешканців вийшли на вуличний протест проти дій місцевих правоохоронців. За інформацією дніпродзержинських краєзнавців, причиною акції протесту на День молоді 1972 року став випадок із затриманням міліцією трьох учасників весілля.

У 1972 році близько тисячі мешканців вийшли на вуличний протест проти дій місцевих правоохоронців.

За інформацією дніпродзержинських краєзнавців, причиною акції протесту на День молоді 1972 року став випадок із затриманням міліцією трьох учасників весілля.

Під час перевезення затриманих за «нетверезий вигляд» молодих людей до райвідділку в зачиненому «воронку» сталася пожежа, і люди згоріли живцем.

На місці події зібралася велика юрба людей, які висловлювали протест проти дій правоохоронців і вирішили доправити згорілу машину до будинку міськвиконкому.

У центрі міста на площі Леніна утворився масовий стихійний мітинг, понад тисяча людей пішли до міськвиконкому, потрощили вікна та зовнішнє оздоблення будівлі.

Для придушення протесту влада застосувала військові підрозділи — їх доправили з Дніпропетровська і Кривого Рога.

Під час операції придушення акції велася фотозйомка, відтак уже наступної ночі правоохоронці затримали близько 350 учасників подій, дев’ятьох із них засудили на терміни ув’язнення від 5 до 15 років.

Після цих подій 1972 року влада Дніпродзержинська, побоюючись масових акцій, на кілька років заборонила проводити випускні вечори.
XS
SM
MD
LG