Доступність посилання

ТОП новини

Італія та Росія будуватимуть новий газопровід


Наталка Кудрик Рим, 25 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європа продовжує пошук нових джерел постачання російського газу в обхід України. Минулої суботи у Римі італійська енергокомпанія „ЕNI” та російський “Газпром” підписали угоду про будівництво нового газопроводу по дну Чорного моря. Газогін під умовною назвою „Південний потік” має на меті посилити безпеку енергонадходжень до країн Євросоюзу.

Газовий шлях через Чорне море на глибині 2,000 метрів прямуватиме від Росії до Болгарії. Звідти одна гілка повернеться на північ Європи до Словенії та Австрії, друга – через Грецію на південь Італії. Південно-європейський газопровід довжиною 900 кілометрів мають збудувати упродовж трьох років. Про його потужність не повідомляють, як і не оприлюднюють підрахунків, скільки коштуватиме реалізація проекту. У будь-якому разі партнери домовилися розділити витрати навпіл.

Італійські коментатори, згадуючи українсько-російський газовий конфлікт півтора року тому, вже охарактеризували нову угоду, як намагання уникнути ризикованих ситуацій, коли Україна прикриє крани своїх газосховищ.

Європейські газові апетити зростають

Газові потреби у Європі зростатимуть, пояснив чільний представник компанії „ENI” Паоло Скароні, тому Італія вирішила започаткувати цей проект для Євросоюзу, щоб передусім зміцнити мережу постачань. За його словами, упродовж наступних восьми років країни ЄС потребуватимуть 200 мільярдів кубометрів газу більше, а європейський імпорт підвищиться на 60%. Італійська сторона очікує і більш помірних цін на російське блакитне паливо. Скароні переконаний, що спільний італійсько-російський газовий проект не лише розширить сферу енергопостачання до Європи, а також сприятиме конкуренції на газовому ринку.

Для Москви італійсько-російський договір про будівництво нового газогону через Чорне море означає посилення співпраці з європейськими державами щодо їхнього енергозабезпечення, він поліпшить енергетичну ситуацію в Європі.На цьому в неділю на саміті балканських країн у Загребі наголосив президент Владімір Путін.

У Євросоюзі Рим залишається чи не єдиним надійним партнером Москви. Суботній договір став черговим кроком реалізації угоди про стратегічну співпрацю, яку минулого року підписали „Газпром” та компанія „ЕNI”. Відтоді російський газовий монополіст отримав прямий доступ на італійський ринок. За обсягами імпорту російського газу Італія — друга країна у Європі.
XS
SM
MD
LG