Доступність посилання

ТОП новини

Робота ЦВК і очікування політиків


Тетяна Ярмощук Київ, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні Центральна виборча комісія збереться на нараду. Чи здатна ЦВК організувати та провести чесні вибори? Чи поставить вона крапку у питанні обнулення виборчих списків опозиції? Як роботу нинішнього складу Центрвиборчкому оцінюють політичні гравці?

Члени Центральної виборчої комісії зберуться. Втім, довгоочікуваного питання щодо обнулення виборчих списків сьогодні не торкатимуться.

За словами члена Центрвиборчкому Анатолія Писаренка, обраного за квотою опозиції, поки що Комісія не планує розглядати це питання. Сьогоднішню нараду ЦВК присвятить розробці орієнтовного плану роботи на друге півріччя.

Учора Центральна виборча комісія розподілила регіони. Однак члени ЦВК від опозиції залишилися невдоволеними.

Опозиція не задоволена й хоче змін

За словами Писаренка, такий розподіл може призвести до фальсифікацій, оскільки, за його словами, 8 членів ЦВК, обраних за квотою коаліції, контролюватимуть близько 70% виборців. Опозиція заявляє, що цей розподіл потрібно змінити.

Чесні вибори починаються з чесного розподілу членів ЦВК за регіонами, каже «нашоукраїнка» Лілія Григорович: «Спроможеться ЦВК це зробити — ми будемо впевнені, що у нас будуть чесні вибори. Не спроможеться — отже, ця ЦВК не здатна забезпечити чесні вибори. Розподіл ще не остаточний, і звичайно, його треба переглянути. Дуже мило буде, коли пані чи добродій за квотою Партії регіонів поїде дивитися за чесними виборами до Львова, а хтось із протилежного боку поїде дивитися за чесними виборами до Донецька. Тоді і буде гарантія, що у нас відбудуться чесні вибори».

Коаліція теж має свої сподівання

Коаліція ж чекає, допоки Центральна виборча комісія ухвалить рішення про обнулення виборчих списків опозиції, і заявляє, що без цього підстав для дострокових виборів немає.

ЦВК — це єдиний легітимний орган у державі, який має поставити крапку в цьому питанні, вважає «регіонал» Дмитро Святаш: «Якщо цього не відбудеться, підуть у хід судові справи, і це затягнеться на невизначений термін. У ЦВК гальмують роботу представники політичних сил, які представляють опозицію. Я не хочу торкатися особистостей. Якщо орган, який визначає легітимність виборів, чи не виборів, складається з представників політичних сил, він завжди буде ухвалювати не законне, а політичне рішення».

Із політикою чи без?

За українським законодавством, склад ЦВК затверджує Верховна Рада за поданням Президента. Відбувається це за партійним принципом. У нинішньому складі Комісії восьмеро членів — квота коаліції, ще семеро — опозиції.

У багатьох західних країнах ефективність роботи ЦВК, чи відповідного органу, базується на деполітизації, або ж на чітко виписаних повноваженнях.
XS
SM
MD
LG